• vrijdag 05 July 2024

EK 2024: Turkije na 58 seconden al op voorsprong

| starnieuws | Door: Redactie

Merih Demiral scoort zijn eerste goal in 58 seconden, het snelste doelpunt ooit in de achtste finales van een EK-toernooi. (Foto: Reuters)

Oostenrijk is verrassend winnaar in groep D, terwijl de Turken in hun groep als tweede eindigden. Voor de Oostenrijkers eindigt hun EK-toernooi in Duitsland, terwijl de Turken in de kwartfinales tegenover Nederland staan. Turkije wint het duel in de
achtste finale met 2-1.
Turkije krijgt vlak na het eerste fluitsignaal een hoekschop in het Leipzig Stadium. Arda Guler stuurt de hoekschop binnen en Oostenrijk kan hem niet wegwerken en de bal valt voor Merih Demiral die hem staalhard in het dak van het net knalt. Het doelpunt wordt geregistreerd in 58 seconden, de snelste in een knockout-fase op de Europese kampioenschappen.Oostenrijk heeft moeite met de manier waarop Turkije verdedigt. De Turkse verdediging is uitstekend geweest. Dit spel was absoluut aangrijpend, een briljant spel in de eerste helft.De Oostenrijkers krijgen wat halve kansen in de eerste helft, het zijn de Turken
die domineren gesteund door hun twaalfde man, de tribune. Het Turkse legioen in de tribunes is niet anders dan indrukwekkend te noemen. Telkens wanneer de Oostenrijkers de bal hebben, krijgen ze een fluitconcert te verduren. De Oostenrijkse fans worden overstemd.Oostenrijk krijgt de kans om op gelijke hoogte in de laatste seconden van de eerste helft. Een voorzet komt door het strafschopgebied van Marcel Sabitzer, maar Christoph Baumgartner kon zijn inzet niet op doel sturen.In de  tweede helft is het allemaal Oostenrijk, maar Turkije krijgt een hoekschop en Arda Guler stuurt de bal diep naar het midden van het doel en het is een absoluut briljante kopbal van Merih Demiral.Hij springt het hoogst tussen twee verdedigers en knikt naar huis.Zelfde levering, zelfde resultaat! Turkije staat met één been in de kwartfinales. De winnaar van dit duel komt in de kwartfinales uit tegen Nederland.Zeven minuten later komt de aansluitingstreffer van de Oostenrijkers. Deze keer is het Oostenrijk met de hoekschop en Marcel Sabitzer schiet de bal in het strafschopgebied. Stefan Posch knikt de bal naar beneden en de invaller Michael Gregoritsch hoeft alleen maar de lege ruimte in te koppen, 1-2.In het laatste kwartier van het duel gaan de hemelsluizen open, maar het blijft ook kansen regenen. Oostenrijk voert de druk op en Turkije moet zich beperken tot verdedigen.Als het laatste fluitsignaal klinkt, zijn er ongelooflijke taferelen in Leipzig terwijl Turkije de overwinning veiligstelt en sprinten om het met hun fans te vieren.De spelers van Oostenrijk kunnen het niet geloven. Ze hebben een schitterend toernooi achter de rug, maar het eindigt hier.Merih Demiral wordt absoluut lastiggevallen door zijn teamgenoten. Twee doelpunten en hij maakte een aantal fantastische blokken om zijn ploeg erin te houden.