• woensdag 26 June 2024

EK 2024: Slowakije shockeert met winst op Rode Duivels

| starnieuws | Door: Redactie

Slowakije veroorzaakt een van de grootste schokken in de geschiedenis van het toernooi. Het land dat op de 48e plaats op de wereldranglijst staat, heeft de derde plaats verslagen. (Getty Images)

In Groep E hebben België en Slowakije hun eerste wedstrijd gespeeld in de Frankfurt Arena. Nog geen 10 minuten gespeeld en de Rode Duivels hebben het nakijken. Twee goals van
Romelu Lukaku die worden afgekeurd en België verliest zijn openingswedstrijd.
Aan het begin van het duel tussen België en Slowakije is een mix te merken tussen jonge en 'oude' spelers.Met 20 jaar en 237 dagen is Zeno Debast de derde jongste Belgische speler die aan een wedstrijd op het EK begint, achter Enzo Scifo in 1984 (18 jaar, 115 dagen) en Jeremy Doku in 2021 (19 jaar, 25 dagen). Slowakije heeft drie spelers in de basiself genoemd die 35 jaar of ouder zijn: Peter Pekarik (37), Juraj Kucka (37) en Martin Dubravka (35). Ze zijn pas het tweede land in de
geschiedenis van het Europees Kampioenschap dat dit doet, samen met Frankrijk op Euro 2008, dat Gregory Coupet, Claude Makelele en Liliam Thuram in hun XI plaatste voor wedstrijden tegen Roemenië en Nederland.België mist vroeg in de wedstrijd twee kansen. Romelu Lukaku mist de eerste kans en Leandro Trossard mist de tweede kans luttele minuten daarna. Het was allemaal België, maar zij hebben de leiding aan Slowakije geschonken.België probeert het allemaal van achteren in het strafschopgebied uit te spelen, maar Jeremy Doku schenkt de bal aan de tegenstander. Koen Casteels redt de eerste poging maar die valt op Ivan Schranz en hij zet de rebound om en bezorgt Slowakije de schrikwekkende voorsprong.Slowakije heeft met een tijd van 6.05' zijn snelste doelpunt ooit gescoord op een groot internationaal toernooi. België heeft slechts één van zijn negen EK-wedstrijden gewonnen, waarin het met 1-0 achterliep, een 2-1 overwinning tegen Denemarken op het EK 2020 (één gelijkspel, zeven verloren).Een kans voor België op de gelijkmaker. Martin Dubravka kan, onder druk van Kevin de Bruyne, Leandro Trossard alleen met een losse speling vinden. De Arsenal-man heeft drie Slowaakse spelers tussen hem en het doel en moet hoog gaan met zijn schot van 25 meter, maar het is te hoog en net over de top, tot grote opluchting van Dubravka.Slowakije krijgt laat in de eerste helft een kans om de score te verhogen. Het is Koen Casteels die zorgt voor een geweldige redding. Hij duikt naar links om met een sterke hand de gecontroleerde volley van Lukas Haraslin vanuit het strafschopgebied buiten te houden.Slowakije krijgt gaandeweg meer vertrouwen door het doelpunt vanuit een krappe hoek en een goede afwerking. België kreeg wel meer kansen en benutte deze niet.België denkt in de 56e minuut de gelijkmaker te hebben nadat Romelu Lukaku van dichtbij naar binnen gleed na de kopbal van Amadou Onana op de achterpaal. De VAR komt erbij. Lukaku buitenspel, dus geen doelpunt. De Rode Duivels blijven komen. Een schot van Lukaku gaat in het zijnet en David Hancko kroont zich tot de held van Slowakije als hij zich in de aanval gooit om het schot van invaller Johan Bakayoko op de lijn te blokkeren. Er hangt een prijskaartje aan als Hancko's hoofd tegen de knie van teamgenoot Denis Vavro botst, en dat is pijnlijk. Maar hij redde daarmee een bepaald doel.De resterende tijd zijn twintig lange minuten voor Slowakije. Het is golf na golf van Belgische aanvallen.Lukaku treft doel in de 86e minuut. Maar ook deze wordt door de VAR geweigerd.Lois Openda, die net is ingevallen, doet het uitstekend op links en vindt Romelu Lukaku. Hij maakt deze keer geen fout en passeert Martin Dubravka.Na een VAR-controle gaat scheidsrechter Umut Meler langs om het incident te controleren op een monitor op het veld. Hij vindt dat Openda de bal met de hand had geraakt voordat hij op links wegsnelde en voor Lukaku speelde.Het besluit is een strafschop voor Slowakije en Lukaku wordt voor de tweede keer door de VAR geweigerd nadat eerder buitenspel een nieuwe potentiële gelijkmaker had uitgesloten.Slowakije 48e op de wereldranglijst verslaat de Rode Duivels die derde staan op de lijst in hun openingstreffer in Frankfurt.