• zaterdag 21 September 2024

EK 2024: Frankrijk ternauwernood langs Oostenrijk

| starnieuws | Door: Redactie

Sterspeler Kylian Mbappé slaagde er niet in te scoren, maar zijn achterzet werd door Oostenrijker Maximilian Wöber gescoord.

Frankrijk verslaat Oostenrijk met 1-0 in de Merkur Spiel arena. In een wedstrijd waarbij partijen aan elkaar gewaagd waren werd er degelijk spel neergezet door de landen. Hoewel Frankrijk in de eerste speelperiode de leiding nam, lukte het geen enkele Fransman het net

te vinden. De Oostenrijker Maximilian Wöber slaagde er als enig in het net te vinden door een eigen doelpunt. Partijen gingen de rust in met een 1-0 voorsprong voor Frankrijk.

Frankrijk startte vanwege historisch succes en de aanwezigheid van sterspeler Kylian Mbappé als favoriet, maar Oostenrijk liet duidelijk merken de rol van underdog niet te accepteren. Er ontwikkelde zich dus een aantrekkelijke pot voetbal, die menigeen op het puntje van de stoel deed zitten. De eerste kans was voor niemand minder dan Mbappé, maar zijn strak schot werd door doelman Patrick Pentz, tot hoekschop verwerkt.

Tien minuten voor rust kwam Oostenrijk

goed opzetten en leek het de leiding te gaan nemen. Christoph Baumgartner was dichtbij een doelpunt, maar op aangeven van Marcel Sabitzer kon hij -alleen tegenover doelman Mike Maignan- de bal niet in het doel plaatsen.

In de 38e minuut hielp Maximilian Wöber de doorgebroken M'Bappe een handje door een achterzet, in eigen doel te koppen: 0-1. Op slag van rust liet M'Bappe een uitgelezen kans om de Franse voorsprong te verdubbelen onbenut, toen doelman Pentz zich op het leder wierp, voordat de spits kon uithalen. Partijen gingen bij een 1-0 voorsprong voor de Fransen, de pauze in.

Na de rust was het spelbeeld min of meer hetzelfde, met zo nu en dan wat meer initiatieven van Oostenrijk, maar de Franse defensie hield stand. In de 55e minuut excelleerde Mbappé en kwam alleen tegenover doelman Pentz te staan, maar op onbegrijpelijke wijze slaagde de spits er niet in het net te vinden.

In de 62e minuut werd de doorgebroken Sabitzer door de Franse verdedigers Dayotchanculle Upamecano en William Saliba in de mangel genomen, maar de arbitrage vond het onvoldoende om een strafschop toe te kennen. In de 85e minuut redde Ngolo Kante het Franse doel van doorboring, toen hij iedereen voorbij sprintte en de bal wegtrapte, voordat Patrick Wimmer kon uithalen.

Kort voor het einde raakte Mbappé zwaar geblesseerd toen hij een voorzet wilde inkoppen en moest dus eerder afhaken. In blessuretijd miste Olivier Giroud een gouden kans om de wedstrijd op slot te doen. Aangezien er niet meer gescoord werd, won Frankrijk de ontmoeting met 1-0.