Eigenaar Bonanza Agro Industries: “Ik heb miljoenenschade geleden”
| suriname herald | Door: Redactie
"Mijn landbouwbedrijf staat volledig onder water met dak en al. Ik heb schade van tussen de US$ 500.000 tot US$ 750.000 geleden," zegt Linus Diko, eigenaar van Bonanza Agro Industries. Dit bedrijf is gevestigd in het district Brokopondo. Door de overstroming in het district staan een aantal dorpen en ook woningen onder water.
Het landbouwbedrijf ligt in het dorp Asigron. "Alles daar is nu afgeschreven en er moet opnieuw geïnvesteerd worden. We hebben sedert de eerste overstroming vorig jaar, van april tot eind augustus, een deel van onze activiteiten verplaatst naar hoger gelegen terrein. Echter zonder resultaat," geeft Diko aan.
De uitdaging
Hoe komen we aan kapitaal voor goedkoop investeringskapitaal?, vraagt de ondernemer zich af. Momenteel denkt hij aan mogelijkheden hoe weer op te bouwen na de schade. Hij hoopt op ondersteuning vanuit het SEMIF-fonds en het RCF-fonds. Het gaat om specifieke fondsen die hun oorsprong hebben bij Rosebel Goldmines, dus ter ondersteuning van de
“We zijn commercieel bezig en kijken daarom niet naar 'vrij geld'. We kijken uit naar leningen, zodat we onze business weer kunnen opstarten. Wij kunnen niets eraan doen. Het water in het stuwmeer moet geloosd worden," zegt de directeur. Er wordt verder uitgekeken naar constructief dialoog met Staatsolie voor ondersteuning in de verdere ontwikkeling van het district en het uitstippelen van beleid.
Ook het terrein van Glenn Maabo, tien hectare pomme de cythère en vijf hectare met banaan, staat onder water. Hij was begonnen met de oogst van twee hectare Chinese tayer, een hectare tayerblad, een halve hectare gember en een halve hectare sjoeroe. Ook wat kleinere aanplanten zijn geheel verloren gegaan door het water.
Het bedrijf van Nita Sinei dat in dezelfde omgeving ligt, heeft ongeveer vijf hectare bananenaanplant verloren. Sinei heeft geprobeerd om wat Chinese tayer te oogsten, “maar u begrijpt dat het onbegonnen werk was,” vertelt Diko. Een groot deel van de bedrijven is te Asigron, een landbouwersdorp. Een groot deel van de mensen plant langs de rivier en 90 procent van de mensen van dit dorp zijn zwaar getroffen door het water.
“Staatsolie is nu eigenaar van de stuwdam. Dat betekent dat zij verplichtingen heeft naar de mensen van Brokopondo toe. Verplichtingen in die zin dat je zeker vanwege je corporate social sustainability een bijdrage dient te leveren aan de ontwikkeling van het district waaruit je zoveel haalt, dankzij de opofferingen van de bewoners,” stelt Diko.
| suriname herald | Door: Redactie