• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eckhorst: “Burger zou meer moeten betalen voor stroom”

| sun.sr | Door: Redactie

Volgens IMF-deskundige Karel Eckhorst zouden Surinamers in feite meer moeten betalen voor elektriciteit. De Staat ontbreekt tal van kosten om haar volledige huishouding uitgedrukt in financiën, te kunnen draaien, benadrukte hij recent.

Hij was aanwezig voor het houden van een motivatiesessie voor de studenten van de studierichting Public Administration op de Anton de Kom Universiteit van Suriname. ‘Elektriciteit, die moet verder omhoog’, woorden van Eckhorst die vertelde, het IMF-team meegenomen te hebben naar de Afobakkadam. Het IMF is continu in onderhandeling met de Energie Bedrijven Suriname, de EBS. 

‘Ze waren zeer onder de indruk’, weergaf hij de reactie van het IMF-team. Echter,

het team is meteen door Eckhorst erop gewezen dat de waterstand in het stuwmeer bijzonder laag is. Dat wil zeggen dat de maximale capaciteit van 180 megawatt niet wordt gehaald.

Het verschil dat niet gehaald kan worden, moet opgevuld worden middels generatoren. Belangrijke bron voor de generator is olie. ‘En olie is duur. Dus dat is de situatie nu waarmee we zitten met de EBS. De EBS is bijna overgegaan tot load shedding’, sprak Eckhorst. Load shedding houdt in, gedurende enkele uren de elektriciteitstoevoer naar bepaalde gebieden afsluiten, om zodoende de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. 

Gedurende de hitte is het

verbruik van elektriciteit met 11% gestegen. In het IMF- programma is vastgesteld dat de sociale programma’s ongeveer 2% van BPP (het nationaal inkomen) moeten zijn. Dat is in het eerste jaar 2022. Maar vanaf dit jaar is het 3%. Het nationaal inkomen dit jaar bedroeg 133 miljard.

Drie procent van dit bedrag is ongeveer 3.9 miljard. ‘En we zitten nog niet op 2 miljard’  verduidelijkte Eckhorst met in ogenschouw dat er nauwelijks twee maanden resten in dit jaar. ‘Dus we halen dit jaar onze targets ook niet.’ Volgend jaar betreft het 3% van 175 miljard. Dit komt uit op ongeveer SRD 5.5 miljard. ‘Als we 3 miljard niet kunnen halen dit jaar, hoe gaan we die 5 miljard het volgend jaar halen.’ 

Er zijn uitdagingen, stelt hij. Een van de uitdagingen zijn de komende verkiezingen. Er zal alles in het werk gesteld worden om het IMF-programma te blijven continueren. Er is wel stabilisatie teweeggebracht middels de uitvoering van het IMF-programma, volgens Eckhorst. Echter, deze moet ‘nu gebracht worden naar de mensen’. Het overbrengen naar de burgerij typeert hij als ‘een challenge, niet alleen voor de overheid, maar ook voor het IMF’.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie