Duitsland wil duizenden hoogopgeleide arbeidsmigranten uit India
| nos.nl | Door: Redactie
Terwijl hier de discussie of er een rem op arbeidsmigratie moet komen voortduurt, neemt Duitsland rigoureuze maatregelen om het personeelstekort tegen te gaan. Berlijn gaat veel meer werkvergunningen geven aan arbeidsmigranten uit India. De Duitsers zijn van plan het aantal jaarlijkse werkvergunningen voor Indiase arbeidsmigranten te verhogen van 20.000 naar 90.000. Het gaat dan vooral om hoogopgeleide arbeiders. Dat hebben de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Indiase premier Narendra Modi afgesproken tijdens een ontmoeting in New Delhi. Daar wordt gesproken over de economische banden tussen de twee landen. "De boodschap is dat Duitsland openstaat voor geschoolde arbeiders", zei Scholz.
Duitsland had eerder al beloofd de procedures rond Indiase visumaanvragen te vereenvoudigen en Indiase beroepsopleidingen te erkennen. De landen hebben twee jaar geleden ook al afspraken gemaakt over de komst van Indiase studenten naar Duitsland. Duitse bedrijven luiden al langer de noodklok over het tekort aan personeel. Datzelfde geldt voor het bedrijfsleven in Nederland. Maar het kabinet bekijkt momenteel vooral welke maatregelen nodig zijn om het aantal arbeidsmigranten in Nederland juist terug te dringen en staat voor een lastige keuze.
Het kabinet zegt de zorgen in de samenleving te herkennen en wil daarom misstanden bestrijden en een gerichter arbeidsmigratiebeleid voeren. Daarbij wil de overheid zich vooral richten op hoogwaardige kennismigratie die nodig is voor de Nederlandse concurrentiekracht. Veel sectoren kampen met een flink tekort aan personeel en zeggen dat ze niet zonder arbeidsmigranten kunnen. Momenteel zijn er 400.000 vacatures en het is de verwachting dat dit de komende jaren zo blijft. Bovendien zijn er veel techbedrijven in Nederland die op zoek zijn naar hoogopgeleid personeel. Dan gaat het vooral om mensen afkomstig uit landen buiten de Europese Unie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het dan ook
| nos.nl | Door: Redactie