• donderdag 07 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Dubieuze zaken op haven zorgen voor hoge prijzen’

| snc.com | Door: Redactie

Suriname loopt op jaarbasis meer dan USD 50 miljoen mis door vissmokkel. “Het bedrag kan misschien nog hoger zijn”, zei minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dinsdagavond tijdens het programma Kennis Kring over de visserijsector.

Sewdien gaf aan dat er wel controles op zee plaats vinden, maar de staat schiet tekort aan capaciteit om de controles optimaal te kunnen uitvoeren. “Een areaal bijna even groot als het land Suriname met drie boten controleren is haast onmogelijk”, zei hij.

De bewindsman zegt verder dat met de vessel monitoring system-apparaten, die nu op alle vissersboten geïnstalleerd moeten zijn, de Surinaamse vissersboten

op zee wel voldoende gecontroleerd kunnen worden. Maar boten zonder deze apparaten zijn niet zichtbaar voor de Surinaamse autoriteiten. Er is wel een goede samenwerking met de Kustwacht binnen de sector, dus als er illegale boten gespot worden door bepaalde vissersboten, dan wordt de Kustwacht geattendeerd en dan wordt er opgetreden.

De minister meent dat illegaliteit, waaronder smokkel van vissen, altijd plaats zal vinden, omdat de controle niet optimaal is. Er zijn maar drie patrouilleboten waarmee de Kustwacht een areaal van ruim 146.000 vierkante kilometer moet patrouilleren en dit is niet genoeg. “Als we tien patrouilleboten hadden, dan was het iets anders, maar wij gaan gewoon verder en zullen proberen de smokkel terug te brengen.”

Sewdien haalt aan dat er nu slimmer opgetreden met moet worden, want modern apparatuur, zoals drones en radarsystemen, is in de hele wereld beschikbaar. “We zijn bezig om de expertise om deze systemen te beheren binnen te halen, zodat we dit alles voor de kust geïnstalleerd kunnen krijgen. Door deze zaken kan de visserijsector winstgevender gemaakt worden.”

BRON: keynews.sr


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie