• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Droogte bedreigt rijstoogst in Nickerie

| suriname herald | Door: Redactie

Door: Ryaen La Rose | 12 februari 2024 Minister Parmanand Sewdien. Foto: Suriname Herald

“Er is een probleem met de watervoorziening voor rijstboeren in het district Nickerie. De boeren hebben met grote moeite kunnen zaaien voor het komende seizoen,” zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM). Er is sprake van aanhoudende droogte in het westen van het land.

De minister bezocht op 6 februari Wakai in het district Nickerie. Na maanden van droogte had de bewindsman eindelijk wat regen gezien in het district. In de stad regent

het af en toe, maar in Nickerie helemaal niet. De boeren zijn daar afhankelijk van de pompgemalen en de mensen die deze bedienen. Volgens Sewdien zijn er problemen met zowel de pompgemalen als het personeel dat belast is met de bediening ervan.

Hoewel het beheer van de pompgemalen niet onder het ministerie van LVV valt, heeft de minister toch moeten ingrijpen vanwege de urgentie van de situatie. De pompgemalen en de personeelsbezetting vallen onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS).

Aangezien het om staatsbezit gaat en er miljarden worden geïnvesteerd in deze sector, kunnen enkele individuen niet zomaar bepalen wat

er moet gebeuren, terwijl er een leiding aanwezig is, benadrukte de bewindsman. 

Het is onaanvaardbaar dat personen hun eigen gang gaan terwijl het welzijn van de boeren op het spel staat. Het zal nog even duren voordat de problemen volledig zijn opgelost, maar we hopen binnen een week een oplossing te vinden voor de boeren.

Indien enkele individuen contraproductief bezig zijn, zal ik genoodzaakt zijn een groter budget beschikbaar te stellen om de boeren tegemoet te komen. De regering zal waar nodig ingrijpen om verdere problemen te voorkomen.

| suriname herald | Door: Redactie