• zondag 03 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘DRINGENDE NOODZAAK’ VOOR EEN MULTINATIONALE VEILIGHEIDSMISSIE IN HAÏTI

| snc.com | Door: Redactie

Minister Albert Ramdin heeft afgelopen vrijdag op uitnodiging van zijn Amerikaanse collega Anthony Blinken, deelgenomen aan een onderhoud met internationale partners, waaronder de minister van Buitenlandse Zaken van Kenia, Alfred Nganga Mutua, de premier van Haïti, Ariel Henry en diverse vertegenwoordigers van internationale- en regionale organisaties, omtrent de precaire situatie in Haïti.

Bron: CDS | Foto: Door het aanhoudende en onthoudbare bendegeweld is het moeilijk voor de Haitiaanse autoriteiten om de rechtsorde en veiligheid te garanderen aan de inwoners van het eiland.

De meeting vond plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de 78ste zitting van de Verenigde Naties in

New York waarbij diverse ontmoetingen zijn gehouden over de steeds verslechterende politieke, humanitaire en veiligheidssituatie in Haïti teneinde een bijdrage te leveren aan een urgente en duurzame oplossing van de problematiek in dit Caraïbisch land.

Een groep van voormalige premiers van de CARICOM tracht in deze een faciliterende rol te vervullen.


Voortvloeiende uit de meeting werd een proces op gang gebracht voor een multinationale veiligheidsmissie naar Haïti onder leiding van Kenia. Er werd eveneens het belang besproken dat de VN Veiligheidsraad voor de uitvoering hiervan zo spoedig mogelijk, binnen de contouren van het Handvest van de VN, overeenstemming bereikt en een duidelijk mandaat verschaft.

Het ligt in de bedoeling dat de resolutie van de Veiligheidsraad spoedig wordt aangenomen, waarna binnen niet al te lange tijd kan worden overgegaan tot de implementatie. Naast Kenia, hebben enkele andere landen, waaronder CARICOM-landen, zoals The Bahama’s, Jamaica en Suriname, personele ondersteuning toegezegd.

PERSBERICHT|CDS

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie