• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

In drie weken total lockdown geen afname Coviddoden

| sun.sr | Door: Redactie

Nog drie dagen te gaan binnen de bijkans drie weken durende lockdownmaatregelen die door de regering zijn ingebouwd. Op vrijdag worden de nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Binnen de drie weken durende lockdown (van 31 mei tot 18 juni) zijn er in totaal 126 Coviddoden geregistreerd. De totaliteit aan personen gedurende de periode maart 2020 tot 16 juni 2021 die landelijk zijn komen te overlijden door het Coronavirus bedraagt 418. In de 3 weken lockdown zijn dus 30% van het totaal aantal doden genoteerd.

Andere lockdown modaliteit bekijken

Hoewel er een ideaal beeld geschetst was, dat de Covidbesmettingen gekoppeld aan het aantal mensen dat

heengaat door deze Coronabesmetting zou afnemen, blijkt dit niet het geval te zijn. De bepaalde modaliteit die gekoppeld is aan de total lockdown, lijkt geen vruchten te hebben afgeworpen, betreurt de medisch directeur van het Mungra Medisch Centrum, MMC, Djotish Jaggernath tegenover SUN. Hij heeft sterk zijn twijfels als het verder hanteren van dit model van lockdownmaatregelen gunstig zal zijn binnen de medische sector. Feit is, dat er nog steeds code zwart geldt binnen de medische sector. In Nickerie is het aantal besmettingen dat op dagbasis wordt genoteerd, verschillend van aard. Op bepaalde dagen zijn er nul besmettingen gevolgd door
dagen waarop er een flinke toename is van 10 tot 15 personen die positief getest zijn.

Volgens de medisch directeur is van belang om andersoortige mogelijkheden te bekijken voor het uitstippelen van beleid rond de lockdownmaatregelen. Momenteel is er sprake van een community spreading in Wageningen. Behalve Nickerie, vangt het MMC ook patiënten op uit Wageningen, en de dorpen die liggen in West-Suriname. Het totale aantal van boven de 25 patiënten in het MMC en het Staatslogeergebouw blijft een te hoog aantal qua besmettingen. Reeds geruime tijd is ook het VHP-centrum in Nickerie ingericht voor de opvang van Covidbesmette patiënten.  

Vaccinatie blijven opvoeren

Het blijven opvoeren van de vaccinatie blijft volgens de medisch-directeur de enige oplossing tot nu toe om uit de pandemie te kunnen geraken met als resultaat, een verminderende trend aan besmettingen, gevolgd door doden. Hij pleit voor een vaccinatiebezetting van zeker 70 procent en omhoog voor het kunnen behalen van duidelijk zichtbare resultaten.

Op de gevaccineerden doet Jaggernath een beroep, de Covidmaatregelen nog steeds in acht te blijven nemen. Altijd een mond- en neusbedekking op, handen regelmatig desinfecteren en zich niet bevinden te midden van grote groepen mensen. Het is raadzaam om drukte te vermijden. Ook bij het doen van inkopen is het aangeraden om drukte zoveel als mogelijk uit de weg te gaan. Ook is van belang de straat op te gaan indien dit hoognodig is. Jaggernath blijft keer op keer herhalen dat het virus van mens op mens wordt verspreid. Indien burgers zich aan de geldende maatregelen houden, kan verdere verspreiding ingedamd worden.

De medicus stelt voorop dat ondanks volledig gevaccineerd te zijn, het van belang is dat de Covidmaatregelen in acht worden genomen. Na de eerste prik krijgt het lichaam de mogelijkheid tot het opbouwen van de immuniteit. Dit duurt bijkans tien weken. Hierna volgt de tweede prik. Twee weken na de eerste prik kan de betreffende persoon voor 80 tot 90 procent beschermd zijn. ‘Dat wil niet zeggen dat je niet besmet kan raken. Maar je raakt niet ernstig ziek als iemand die niet gevaccineerd is.’

De medisch directeur die eveneens arts is, waarschuwt de gemeenschap ervoor dat een Covidbesmetting helaas minder prettige verrassingen met zich kan meebrengen. Hoewel een patiënt na de besmetting stabiel is en heel gezond eruitziet, kan het plotseling heel erg bergafwaarts gaan qua gezondheidstoestand.

Asha Bhagwat

| sun.sr | Door: Redactie