• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Donatie beademingsapparaat bij transport aan MMC Nickerie

| snc.com | Door: adh Mahabier

1 maart 2023  Nickerie – Het Mungra Medisch Centrum (MMC) Nickerie heeft afgelopen woensdag een automatische beademingsapparaat ontvangen. Dit apparaat van ruim 20.000 USD is in staat om patiënten automatische te beademen tijdens transport. Voorheen gebeurde dit met de hand. Dit is een mooie aanwinst voor Nickeriaanse patiënten die met spoed naar Paramaribo vervoerd moeten worden. Het apparaat is beschikt voor kinderen en volwassen.

De transport van patiënten van Nickerie naar Paramaribo is een lange en vermoeiende reis vanwege de slechte staat van het wegennet tussen beiden gebieden. Het handmatig beademende van patiënten tijdens deze reis van ongeveer 4 uur is riskant. Niet adequate beademing van patiënten tijdens een lange reis heeft negatieve gevolgen voor de patiënt.

Het nieuwe apparaat, Hamilton1, is in staat om een patiënt maximaal 6 uur lang automatisch te benaderen. Kinderartsen uit Paramaribo zijn zeer tevreden over dit apparaat. De leverancier firma Biomedical Systems is in Suriname gevestigd en goed bereik voor onderhoud eventuele reparaties van het apparaat.

De

anesthesist en de kinderarts van het MMC hadden een dringend beroep gedaan op Dr. Mahabier (chirurg en algemeen coördinator specialisten bij het MMC). Hij heeft hier gehoor aan gegeven en de nodige sponsoren overtuigd van de nut en noodzaak van dit apparaat.

De aankoop van het apparaat is mogelijk geworden door middel van donaties. Mahabier geeft aan vrienden te hebben benaderd om hem hiermee te ondersteunen. De donateur zijn:

  • Dhr. Baboeram Panday en mede aandeelhouders van Dexa Vastgoed BV in Nederland.
  • Echter-paar Jan Rijsdijk en Savita Singh, bekend om hun sociaal werk voor Suriname.
  • Stichting Cogesur (Coördinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg Suriname) waarvan dr.Mahabier voorzittervan is.
  • Onderhoud van het apparaat voor 3 jaar door Henk Ramdin (voormalig directeur van Suralco) en Baboeram Panday van Dexa Vastgoed.

Hoewel Mahabier van mening is dat het doneren van apparatuur zonder een onderhoudscontract van minimaal vijf jaar in Suriname niet zinvol is, heeft hij zich toch ingezet om dit apparaat aan te schaffen voor de ziekeninstelling in Nickerie. “Elke apparaat heeft onderhoud nodig. Helaas is het onderhouden van apparatuur niet onze sterke kant in Suriname.’’ Het gevolg hiervan is volgens Mahabier, dat er veel instrumenten en apparaten na enige tijd niet meer functioneren.

Hij noemt als voorbeeld de mammograaf, de CT-scan en nog veel meer apparaten in de ziekeninstelling die door slecht onderhoud nu defect zijn. Het ziekenhuis is nu echter financieel niet in staat om een vijfjarig onderhoudscontract af te sluiten voor een bedrag van USD 1200 per jaar. Mahabier geeft aan vrienden te hebben benaderd om hem hiermee te ondersteunen.

“Henk Ramdin, voormalig directeur van Suralco, bood mij spontaan aan om voor twee jaar de kosten van het onderhoud te doneren, evenals  Baboeram Panday van Dexa Vastgoed voor één jaar. De resterende twee jaar worden gesponsord door Jan Rijsdijk en Savita”, vertelt Mahabier. Hij voegt eraan toe dat hij hoopt dat het apparaat na afloop van de garantieperiode van één jaar en het vijfjarige onderhoudscontract, nog zeker zes jaar optimaal kan functioneren.

Het apparaat komt onder het beheer en de verantwoordelijkheid van de anesthesist, de kinderarts en de technicus. Mahabier spreekt zijn dank uit aan de sponsoren en spreekt de hoop uit dat het inzetten van het beademingsapparaat zorgt voor een veilig vervoer van patiënten van Nickerie naar Paramaribo.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: adh Mahabier