
DNA wil opheldering regering perikelen 19,5 miljoen euro
| starnieuws | Door: Redactie
Tijdens de behandeling van de initiatiefwetten Money Laundering en Terrorisme Financiering en Internationale Sancties donderdag, zijn ook aan de orde gesteld de perikelen rond de 19,5 miljoen euro die in 2018 in beslag is genomen
Assembleelid Stephen Tsang (NDP) wil van de regering weten of de Surinaamse systeembanken vervolgd gaan worden voor het witwassen van drugsgelden in de zaak van de 19.5 miljoen euro. "Klopt dit, want we horen verschillende geluiden? Dan wel, dan niet
Tijdens de interruptie hebben diverse Assembleeleden hun zegje gedaan over deze kwestie. Rabin Parmessar (fractieleider NDP) voerde aan dat Nederland met de inbeslagname van de geldzending de verkiezingen van 2020 wilde beïnvloeden. Voor hem is er geen enkele andere verklaring, want technisch was er volgens hem niks aan de hand. Het geld is onder immuniteit van de Centrale Bank van Suriname vervoerd. Ivanildo Plein (NPS) vindt dat de regering zo snel mogelijk duidelijkheid moet geven over de recente ontwikkelingen. De behandeling van de wetten wordt overschaduwd door deze kwestie.
Ook de fractieleider van de BEP, Ronny Asabina, benadrukte dat met de meeste snelheid de regering duidelijkheid moet geven over wat er gaande is. Diverse NDP-fractieleden spuugden hun gal over de houding van Nederland. Ebu Jones voerde aan dat het effect van de inbeslagname van het geld op de economie niet onderschat moet worden. Westerse landen willen met dit soort zaken hun grip uitoefenen op kleine economieën. Er moet geen struisvogel politiek worden gespeeld. Het Nederlandse OM wil via omwegen de zaak een andere wending geven, terwijl al tot tweemaal toe de uitspraak is gedaan dat de Centrale Bank van Suriname immuniteit heeft. De geldzending stond onder haar verantwoordelijkheid. Er werd gewezen op het gevaar van blacklisting.
VHP fractieleider Asis Gajadien zei dat mensen niet met sprookjes moeten komen. Volgens hem heeft de aanhouding van de geldzending niks met beïnvloeden van de verkiezingen te maken. Er waren drie geldzendingen aangehouden. Twee zijn vrijgegeven nadat alle informatie die gewenst was is verstrekt. Volgens Gajadien is dat niet gebeurd bij de 19.5 miljoen. Hij meent dat er drogredenen worden gebruikt door te wijzen op de immuniteit. Als er transparantie was, zou het geld niet zijn vastgehouden. Na de verkiezingen zijn 73 geldtransacties zonder problemen uitgevoerd.
| starnieuws | Door: Redactie