• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNA-leden nog niet tevreden na wijzigingen in Wet productschappen

| suriname herald | Door: Redactie

Hoewel na opmerkingen van assembleeleden diverse wijzigingen zijn doorgevoerd in de Wet productschappen, zijn verschillende parlementariërs toch niet helemaal tevreden met de wet. Stephen Tsang (NDP) haalde aan dat het toch om een algemene raamwet gaat. “Ik denk niet dat het kan, omdat er uiteenlopende producten kunnen zijn. Ook in dienstverlening en ICT, dan zijn er hele andere kwesties die spelen.” 

Tsang stelde voor dat de wet als pilot voor specifiek rijst of LVV wordt gemaakt. Ronny Asabina (BEP) zei dat deze wet niet als raamwet aangemerkt moet worden. Een kaderwet of raamwet is een wet die slechts het kader aangeeft,

maar verdere uitwerking aan nadere regelingen bij verordening of algemene maatregelen van bestuur overlaat.

“De naakte waarheid is dat wij hier over een raamwet praten die is voortgesproten uit de gedachte van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dus die ademt de geest uit van dit ministerie, terwijl we praten over een algemene raamwet”, stelde Asabina. Hij wilde weten waarom aan de minister van LVV eerst de beurt moet vallen om het concept dat een algemene werking moet hebben in te dienen en te presenteren. 

Discrepanties
“Als we afgaan op het ontwerp, maar ook de minister die verantwoordelijk is, komen

we tot geen andere conclusie dat het een raamwet is die valt onder het mandaat en beleidsgebied van LVV. Dan kunnen we niet praten over een algemene raamwet”, aldus Asabina.

Er zijn volgens Tsang ook discrepanties in de wet. In artikel 1 lid a staat aangegeven, de minister die bij staatsbesluit wordt aangewezen, maar in artikel 26 lid 4 wordt aangegeven, dat de minister verantwoordelijk voor agrarische zaken de uitvoering heeft van deze wet. Hij wilde graag duidelijkheid hierover. 

“Waarom wordt instellingsbesluit vervangen met een beschikking van de minister en niet met staatsbesluit? Het gaat om vrij ingrijpende bepalingen voor productschappen”, zei Tsang. In de gewijzigde versie van de memorie van toelichting staat dat de instellingsbesluit wordt vervangen met staatsbesluit. Maar in de wettekst wordt het vervangen met beschikking van de minister.

Ook wordt in artikel 15 gesteld dat de algemeen bindende regels bij beschikking kunnen worden vastgesteld. Tsang zei dat hij veel moeite heeft met artikel 15 en 25 over de algemene delegatie bepalingen. 

“Ik kan niet meegaan met deze wet, indien deze twee artikelen niet worden gewijzigd, omdat ik vind dat deze artikelen verregaande wetgevingsbevoegdheden geven aan de minister en dat kan nooit de bedoeling zijn”, stelde Tsang. Volgens hem moet het kader waarbij regels vastgesteld kunnen worden middels staatsbesluit of beschikking duidelijk zijn en dat mist hij steeds bij deze artikelen.

Asabina zei dat depolitisering heel belangrijk is bij deze wet. Hij gaf aan dat in landen waar productschappen succesvol hebben gewerkt of werken er sprake is van vergevorderde decentralisatie. “In Suriname komt patronage niet alleen in de politiek, maar ook in de ondernemerswereld voor. Patronage en productschappen gaan niet samen”, stelde Asabina. 

Toejuichen
Chanrui Wang (VHP) zei dat het idee en intentie van de wet goed is, omdat ieder initiatief om te bundelen en te werken aan productie toe te juichen is. Echter is Wang van mening, dat wij agressiever moeten zijn in het doen van wat we zeggen. De oorlog in Oekraïne en Rusland heeft ons een belangrijke les geleerd. Dat is dat er een afzetmarkt is en dat we niet afhankelijk moeten zijn van producten daar buiten. 

“We moeten eraan werken om meer een exportland te zijn dan een importland, omdat Suriname rijk is aan vruchtbare grond moeten we deze mogelijkheid tot het uiterst benutten. Wanneer we gaan naar productie, moeten we kennis en kunde hebben van zaken en we moeten ook ervoor gaan waken dat politiek zich niet gaat inmengen”, sprak Wang.

Als we een goede toekomst willen voor Suriname moeten we volgens Wang produceren en exporteren en niet wachten op olie en gas alleen. In het kader van productschappen wilde hij weten hoe parastatale bedrijven passen in het plaatje van productschappen. Ook wilde hij weten hoe de regering politieke invloeden buiten de productschappen zal houden.

“De grootste bottleneck bij de landbouwsector is dat de jonge agrariërs potentie en kennis hebben over zelfs de nieuwe manier van groente telen. Echter kunnen ze niet aan grond komen en is er zoveel bureaucratie. Hoe moeten de jonge ondernemers naar productschap kijken?” aldus Wang.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie