• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNA GAAT IN DEBAT MET PRESIDENT OVER AANGEKONDIGDE MAATREGELEN WISSELKOERS

| united news | Door: Redactie

De Nationale Assemblee (DNA) gaat vandaag, donderdag, in debat met president Chan Santokhi over de maatregelen die hij eerder deze week aankondigde om de wisselkoers te beheersen.

Het gaat om strenge maatregelen die resultaten moeten opleveren, maar de oppositie is nog niet daarvan overtuigd. Ook de coalitie stelt zich kritisch op. Vandaar dat de discussie plaatsvindt om het pakket aan maatregelen nader toe te lichten.  

In DNA  presenteerde de president een reeks maatregelen die erin zouden moeten resulteren dat de wisselkoers stabiliseert. Die variëren van een klopjacht op illegale transacties, oneigenlijke handelingen van geldwisselkantoren en banken alsook strafrechtelijke vervolging van valutabonzen

die het koersenfront manipuleren. Het gezag van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal volgens Santokhi ook versterkt worden door de directievoering te flankeren met meer deskundigheid.

Duidelijk is dat de markt overspoeld is met SRD, en dat overtollige middelen teruggehaald moeten worden. Daarnaast dreigt er nog meer geld gedumpt te worden vanwege de toenemende roep naar subsidies en sociale bijstand. Deze samenloop drukt de waarde van de SRD verder de grond vanwege de inflatoire werking. De stijging van de wisselkoers denkt de regering te mitigeren met tekstboekmaatregelen in de economie, zoals het ontmoedigen van kredietverstrekkingen, betere terughaalmaatregelen vanuit de CBvS

en het stimuleren van sparen in SRD’s door onder andere aantrekkelijke producten via de algemene banken te lanceren.

De exporten zijn intussen weer teruggevallen ten opzichte van de importen, met als gevolg disbalans in de toestroom van valuta. Dit denkt de regering op te vangen door importbeperkingen door te voeren.


Als voorbeeld haalt de president aan: de import van drinkwater. De lokale productie van drinkwater is voldoende om aan de behoefte te voorzien.

“De import van luxegoederen moet ontmoedigd worden. Dat zal ook gebeuren”, zegt de president. De repatriatie van exportdollars loopt ook nog stroef. De president belooft een hardere aanpak naar de importhandel.

Eerder kondigde de president ook al ‘een pakket aan maatregelen’ aan die door het Platform Koersstabilisatie moest worden uitgevoerd, maar het gezag vanuit de regering en de monetaire autoriteiten om daarop toe te zien liet te wensen over.

UNITEDNEWS

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie