• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Desi Bouterse krijgt ook in hoger beroep twintig jaar cel voor Decembermoorden

| snc.com | Door: Redactie

NU.nl | De Surinaamse oud-president Desi Bouterse is woensdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Met de uitspraak van het Surinaamse Hof van Justitie komt na 41 jaar duidelijkheid voor de nabestaanden van de vijftien slachtoffers.

Het Hof van Justitie blijft met de uitspraak bij de straf die ook al twee keer eerder is opgelegd door de krijgsraad. Daartegen ging de 78-jarige Bouterse in beroep, maar nu volgt dus het eindvonnis. Ook vier ex-militairen gingen eerder in beroep.

Bouterse was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Het hof heeft niet gevraagd om de onmiddellijke arrestatie

van de oud-president. Dat had het Openbaar Ministerie wel geëist, maar volgens het hof is dat niet mogelijk binnen de Surinaamse wet.

Maar de zaak is wel onherroepelijk, wat betekent dat Bouterse de straf uit móet zitten. Maar in de praktijk is dat lastig. "In principe kunnen ze hem aanhouden", zegt advocaat Gerald Roethof tegen de NOS, maar het is niet bekend waar hij nu is. Bouterse kan volgens Roethof wel gratie aanvragen. "Als hij dat verzoek heeft klaarliggen en dat indient, mag hij de reactie volgens de procedures buiten afwachten."

Decembermoorden: vijftien martelingen en executies
In 1982 was Bouterse leider van

het toenmalige militaire regime in Suriname. Op 8 december van dat jaar werden vijftien advocaten, journalisten, militairen, universitaire docenten, een vakbondsleider en een zakenman gemarteld en geëxecuteerd.

Die moorden gingen de geschiedenisboeken in als de Decembermoorden. Ze vonden plaats in Fort Zeelandia, op dat moment het hoofdkwartier van Bouterse.

De verdediging voerde onder meer aan dat er geen sprake was van voorbedachten rade. Ook zouden de slachtoffers van plan zijn geweest om een staatsgreep te plegen. Het hof heeft alle verweren verworpen. Volgens de rechter hadden de verdachten genoeg tijd om na te denken over de executies. Daarnaast was er volgens de rechter geen bewijs dat er sprake zou zijn van een coup.

"Degenen die gerechtigheid zochten, hebben engelengeduld gehad", zegt de voorzitter van het hof. Zij moesten daar namelijk 41 jaar op wachten.

In 2000, vlak voordat de moorden zouden verjaren, besloot het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek te starten. Dat ging zeven jaar later pas echt van start en liep meerdere keren vertraging op.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie