• woensdag 18 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Defensie levert toekomstige strategische leiders af

| starnieuws | Door: Redactie

De acht toekomstige strategische leiders (achterste rij) van de eerste Surinaamse opleiding ‘Bevelvoerings- en Stafdienstcursus’. (foto’s: Ranu Abhelakh)

Suriname beschikt sinds dinsdag over acht nieuwe toekomstige strategische leiders. Zij zijn allen militairen in de rang van majoor en hebben op internationaal niveau de eerste Surinaamse opleiding ‘Bevelvoerings- en Stafdienstcursus’ aan het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO) met succes doorlopen.

Defensieminister Krishna

Mathoera sprak lovend over de ‘nieuwe Surinaamse leiders’ tijdens de diploma-uitreiking in de vergaderzaal van het nieuwe parlementsgebouw. Zij gaf hen mee: “Laat je niet van de wijs brengen door negativiteit, door emoties, door kritiek, door meningsvrije meningsuiting. Bepaal wie je wilt zijn, waar u wilt zijn, hoe je herinnerd wilt worden, wat je wilt nalaten en wat uw eigen legacy als leider zal zijn. Dat schrijft u zelf.”

Voor alle sprekers markeert de geslaagde opleiding een hoogtepunt en historische mijlpaal voor defensie, het leger en IDO. De acht stafofficieren hebben met deze eerste hoogste militaire opleiding geschiedenis geschreven. “Een mijlpaal

in de persoonlijke groei en ontwikkeling, maar ook een significante stap in onze toewijding aan onze defensieorganisatie en ons land”, sprak opleidingscoördinator luitenant-kolonel Arnold Kortstam.

Bevelhebber van het Nationaal Leger brigade-generaal Werner Kioe A Sen sprak de geslaagden aan met “toekomstige strategische leiders van onze defensieorganisatie”. Zij hebben zich bewezen in hun toewijding en doorzettingsvermogen alsook “in het vermogen om complexe vraagstukken te doorgronden en richting te geven in een steeds veranderende wereld”. Zowel Mathoera als Kioe A Sen benadrukten het belang van integer leiderschap en strategische planning.

Kioe A Sen: “u heeft de kennis, de vaardigheden en het inzicht – nu is het tijd om uw stempel te drukken op de toekomst”. Hij gaf het achttal mee dat zij als strategische leiders zullen opereren in een wereld waarin nationale en internationale belangen met elkaar verweven zijn. “uw vermogen om bruggen te slaan en partnerschappen te smeden zal net zo belangrijk zijn als uw vermogen om conflicten te beheersen of te winnen.”

“Strategisch leiderschap bepaalt de richting in een organisatie, in een land – waar gaan we naar toe”, stelde de minister. Leiders zullen op basis van de beperkte middelen richtingskeuzes maken, omzetten in operationele doelstellingen, die door communiceren en uitvoeren. Als we dat niet hebben, dan weet je niet vanwaar je komt, je weet niet wat de resultaten zijn die je moet behalen en je kan ook nooit evalueren en verantwoording afleggen, stelde ze verder.

Strategische planning is niet alleen een kwestie van rationele analyse, ook van anticiperen, verbinden van visie en uitvoering en inspireren van de omgeving, benadrukte Kioe A Sen. “Strategisch leiderschap is teamwork op het hoogste niveau – het vermogen om anderen te mobiliseren, te overtuigen en te inspireren in belang van het groter doel.”

De internationale opleiding is sinds 2016 een droom van Kioe A Sen. Hij wilde die voor Suriname uitvoeren maar de tijd was jarenlang niet rijp. De droom werd werkelijkheid in 2023 met cursusaanvang begin dit jaar. De opleiding paste precies in ons beleidsplan 2021-2026 waarin is opgenomen: investeren in ons leiderschap, gaf Mathoera aan.

Bij het ontwikkelen van het cursuspakket betrok het IDO Surinaamse officieren die in het buitenland de opleiding hebben gevolgd en lokale universiteitsacademici. Ook waren er   buitenlandse instructeurs via de defensieattachés van Brazilië en Nederland. IDO-commandant kolonel Justus Hew Kee: “De cursusopzet was een van durf en niet terugdeinzen voor wat bijna moeilijk leek”. Hij gaf de geslaagden een samenvattende regel als baken voor hun dagelijkse optreden mee: “Bevelvoering en stafwerk vragen om visie in de voorbereiding, overzicht in de uitvoering en vastberadenheid in elke beslissing”. 

Voor Hew A Kee kunnen de geslaagden met diploma op zak als leiders binnen de defensieorganisatie of elders een voorbeeld zijn. “Jullie zijn getraind in strategie, leiderschap en besluitvorming en we hebben alle vertrouwen, dat jullie deze vaardigheden met wijsheid en vooral integriteit zullen toepassen in de praktijk.” Als enkele praktische wijze woorden kregen de geslaagden van Mathoera mee dat de wereld niet altijd rechtvaardig en zorgvuldig is. “Je gaat niet altijd die waardering krijgen voor wat je doet voor anderen. Maar laat dit niet jouw pad van succes bepalen.”

Aanvankelijk startte de opleiding met veertien hoofdofficieren. Gaandeweg haakte drie af en drie militairen vervolgende hun opleiding in het buitenland. De geslaagden majoors van deze eerste Bevelvoerings- en Stafdienstcursus’ zijn: John Aaron, Johan Brunst, Gerard Kalka, Jimmy Karijoredjo, Brian Landveld, Niteesh Ramgoelam, Dewkie Ramnath en Cesar Wiratma. Zij hebben zich verdiept in geopolitiek, het systeem van internationale en multilaterale organisaties, strategische en operationele planning, nationale mobilisatie en strategische communicatie. De bevelhebber vindt deze onderwerpen “een essentieel onderdeel van het strategisch denken dat nodig is om onze veiligheid en die van onze internationale partners te waarborgen in een globaliserende wereld.

| starnieuws | Door: Redactie