• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Debie: “Vreemde valuta ligt thuis bij burgers”

| suriname herald | Door: Redactie

Radjendrekoemar Debie (VHP) gelooft niet dat er niet voldoende dollars zijn in het land. Debie is van mening dat er veel US-dollars bij mensen thuis zijn die zij vanaf 2016 tot nu toe hebben opgepot. Debie zegt dat de burgers dit hebben gedaan vanwege de ervaring over de afgelopen 40 jaar, waarbij de koers voor 1 US$ steeg van SRD 1,80 naar SRD 36. Voor hen is het een stukje risicodekking.

“Deze dollars liggen thuis, omdat ze hun weg niet kunnen vinden naar de banken. In eerste instantie vanwege de te hoge stortingskosten. Ten tweede vanwege de implementatie van de NRA-regels,

waarbij wordt gevraagd naar de herkomst van het geld”, geeft Debie aan.

Voor een belangrijk deel ligt de vreemde valuta thuis bij mensen die geen witwassers of terrorisme financierders zijn. Hij stelde voor om voor drie maanden de burgers in de gelegenheid te stellen om het spaargeld thuis in vreemde valuta tot een maximum US$ 30.000 of euro’s in kavels te mogen storten op hun rekening. Ook moet de regering alle bedrijven, NV’s en eenmanszaken ingeschreven bij de KKF toestemming geven om in drie maanden tijd maximaal US$ 50.000 of euro’s te mogen storten op hun bedrijfsrekeningen in vreemde valuta.

“Het een

en ander zou door monitoring van de banken plaatsvinden, die hun cliënten en bedrijfsactiviteiten kennen. Als 10.000 mensen en bedrijven van deze regeling gebruik zouden mogen maken vanwege de sterk toenemende inbraken en berovingen kan er gemiddeld 400 miljoen US-dollar bij de banken binnengehaald worden”, meent Debie.

Dit is 80 procent van het bedrag van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Debie erkent dat dit bedrag niet op korte termijn met productie, export of door beperking van de overheidsuitgaven, binnengehaald kan worden. De regering moet ruimte creëren om de korte en lange termijn maatregelen te doen om weer rust en vertrouwen te brengen in de samenleving.

“Deze onrust op de valutamarkt heeft tot gevolg dat de burgers het geloof in de Surinaamse munt hebben verloren en al hun SRD-tegoeden omwisselen in vreemde valuta om het weer thuis te houden, want ze kunnen daarmee niet naar de bank”, geeft Debie aan. Zijn voorstellen zijn volgens hem om de brand die nu woedt, te blussen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie