• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
DNA-lid Radjendre Debie (VHP/Saramacca)

Debie: “Haïtiaanse arbeiders FAI trekken weg”

| sun.sr | Door: Redactie

Het parlementslid Radjendre Debie uit Saramacca zegt tegenover SUN dat er momenteel een trend is te merken van het wegtrekken van Haïtiaanse arbeiders uit de landbouwsector. Niet alleen de kleinlandbouwers merken dat op, maar ook de grote landbouwbedrijven. “Momenteel zit FAI NV in grote problemen, omdat de Haïtianen wegtrekken.

Dit wordt nu ook reeds gevoeld in de tuinbouwsector, waar seizoenarbeiders niet te vinden zijn”, zegt Debie. Het DNA-lid uit Saramacca stelde dit probleem onlangs ook aan de orde in De Nationale Assemblee (DNA), tijdens de behandeling van de loon- en inkomstenbelastingswetten. Hij merkt ook op dat de overheid nog steeds op maandbasis veldwerkers

uit de landbouwsector in dienst neemt als ambtenaren. 

Diversificatie economie

“In tripartiet verband is overeengekomen dat de productie en export worden gediversifieerd. In dit kader is de vraag aan de regering gesteld, als wij diversificatie van productie en export kunnen realiseren zonder sanering van het ambtenarenapparaat? Naar aanleiding hiervan is aan drie ministers, met name aan de minister van EZ, LVV en BIBIS gevraagd hoe zij de diversificatie van productie en export zien”, merkt Debie op.

De VHP-parlementariër heeft aan de minister van EZ, Saskia Walden, vaker gevraagd in DNA omtrent haar beleid met betrekking tot importvervanging als onderdeel van het productiebeleid, omdat er nog

teveel overbodige goederen worden geïmporteerd, waaraan onze dure dollars worden verspild. Op dit stuk ziet hij helemaal geen beweging. “In een armoede economie, lijdt import van te veel luxegoederen die niet in het bereik liggen van het overgrote deel van de samenleving, tot problemen. Hierdoor ontstaat er ook ontevredenheid en kritiek op de regering, want de mensen kunnen die niet kopen.”

Ontwaarding munt

In de 2 wetten die onlangs met algemene 44 stemmen zijn aangenomen in DNA, wordt voorgesteld om de belastingvrije grens aan te passen van SRD 2.646 naar SRD 48.000 per jaar. Dat komt neer op een belastingvrij inkomen van SRD 4.000 per maand. “Een aanpassing van bijkans 1800% van de belastingvrije grens. In een kleine economie als de onze, met zo een grote informele sector, de belastingvrije grens aanpassen met 1800%, nota bene binnen een jaar, geeft aan welke ravage er is aangericht aan de economie in de afgelopen 10 jaren.

Dit geeft ook aan hoe de ontwaarding van onze munt en salarissen heeft plaatsgevonden”, zegt hij. Debie geeft aan dat voor de mensen in de samenleving die het tot nu toe niet willen begrijpen en willen doen voorkomen alsof deze regering verantwoordelijk is voor de armoede in het land, dit het bewijs is dat de oorzaak van de verarming bij het beleid van de vorige regering zit. Volgens Debie mag dit ons land nooit meer overkomen. “Het maakt niet uit welke regering aan de macht komt. Nooit meer, nooit meer.”

| sun.sr | Door: Redactie