
DE KLASSIEKE CHATBOT IS VOORBIJGESTREEFD
| united news | Door: Redactie
Bron: Business.am.
De klassieke chatbot is geen mislukking maar het is ook niet het eindpunt.
Wie vandaag een chatbot gebruikt die op een krachtig taalmodel draait, krijgt vaak al verrassend accurate antwoorden. LLM’s hebben de prestaties van chatbots op korte tijd sterk verbeterd. En dat succes maakt duidelijk dat het volgende niveau nu binnen bereik ligt.
Drie soorten chatbots
De technologie van chatbots kan ruwweg in drie categorieën opgedeeld worden. Een eerste soort zijn de chatbots die zich op regels baseren en zo bezoekers op een dynamische manier door de FAQ-pagina van een website leiden. Dit is in de meeste gevallen een omweg naar
Bedrijven die vandaag nog moeten beginnen aan het ontwikkelen van een klassieke chatbot, slaan die stap beter over. Speel gerust met LLM’s achter de schermen, maar investeer je tijd en middelen in toepassingen die echt het verschil maken.
Koplopers zijn al bezig met iets fundamentelers: Agentic AI, intelligente systemen die
Niet alles wat praat, presteert
De fout begint bij de focus. We willen AI die vriendelijk of menselijk overkomt terwijl we eigenlijk AI nodig hebben die echt iets voor ons doet. Een klassieke chatbot die netjes antwoordt maar geen actie onderneemt, is nutteloos. Technologie moet niet de indruk geven dat het helpt, ze moet het effectief doen. De klassieke chatbot is een tussenstap, een goedbedoeld zijspoor dat steeds vaker eindigt in frustratie. Zeker voor bedrijven die vandaag nog overwegen om erin te investeren: het momentum is voorbij.
Vandaag ligt de echte hefboom elders: bij Agentic AI. Niet de AI die wacht tot je iets vraagt, maar systemen die proactief denken, beslissen en handelen geïntegreerd met je processen en data. Een agent chatbot die zelf klantvragen interpreteert, relevante informatie ophaalt, beslissingen voorstelt en acties uitvoert. In eerste instantie nog steeds onder toezicht van mensen. Zeker in klantgerichte toepassingen blijft een ‘human in the loop’ voorlopig essentieel. Dat is niet futuristisch, het is vandaag al mogelijk op voorwaarde dat je durft kiezen voor impact.
De meeste AI-initiatieven digitaliseren vandaag vooral bestaande processen, zonder ze fundamenteel in vraag te stellen. Het gevolg? Technologie die vriendelijk lijkt, maar niets oplost. Een klassieke chatbot die een klant doorverwijst naar de FAQ is net zo frustrerend als een onbereikbaar callcenter. Als we blijven bouwen volgens oude structuren en processen, krijgen we een digitale variant van hetzelfde probleem en dat is geen vooruitgang.
De AI-trein is intussen verder gereden richting systemen die zelfstandig waarde creëren. Met Agentic AI chatbots creëer je intelligente software-agenten die autonoom doelgericht handelen, leren uit hun omgeving en complexe taken afhandelen in samenwerking met mensen. Geen praatgrage tussenlaag meer, maar digitale collega’s die effectief meedenken en doen.
Creativiteit als testcase
Kijk naar Belgische bedrijven die het vandaag al goed aanpakken. Zoals een brand- en design agency dat AI-agenten bouwt die actief meedenken in het creatieve proces. Niet als gimmick, maar als volwaardige teamleden in het merkdenken van de toekomst. Deze agents genereren niet alleen ideeën, maar analyseren klantdata, stemmen hun output af op de merkidentiteit en zorgen zo voor een versnelling in zowel creativiteit als output. Het verschil zit hem in de visie. Geen technologie om indruk te maken, maar een strategisch vertrekpunt: hoe kunnen we beter werken, niet gewoon sneller.
Van hype naar hefboom
AI is geen doel op zich, maar een middel en het wordt tijd dat we dat ook zo gebruiken. De hype is intussen achter ons. Wat telt, is wat je ermee doet. De bedrijven die vandaag echt waarde creëren, zijn degenen die AI inzetten om fundamenteel anders te werken. Niet om bestaande taken sneller of goedkoper uit te voeren, maar om te bouwen aan nieuwe processen, nieuwe rollen en nieuwe waarde.
Agentic AI is daarbij geen modewoord, maar een werkmodel. Een manier om technologie écht te laten doen wat ze al jaren belooft. De tools bestaan. De expertise ook. Wat nodig is, is durf om te stoppen met technologie die vooral goed oogt op de pitch deck, en te bouwen aan systemen die effectief iets doen, klanten echt helpen, medewerkers versterken en bedrijven laten groeien. Wie daar vandaag op inzet, plukt morgen de vruchten.
TECH
| united news | Door: Redactie