• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De impact van Foodbasket op de handel

| snc.com | Door: Redactie

Keynews | “We zijn blij dat we met Foodbasket wat balans hebben gebracht in de prijzen voor basisproducten”, zegt Julio Bhikharie, initiatiefnemer van Foodbasket in Suriname.

Het initiatief dat in 2022 voor het eerst van start is gegaan en in 2023 in samenwerking met Kasi Trading landelijk is uitgebreid, heeft als doel basislevensmiddelen betaalbaar aan te bieden aan de samenleving, alsook micro-ondernemerschap te stimuleren in de verschillende ressorten waar ze zijn.

Handelaren zijn over het algemeen ‘vrij’ in het bepalen van hun prijs van de producten. Maar sinds kort merkt Bhikharie op dat de prijzen van Foodbasket ook worden gehanteerd door meerdere ondernemers.

“En dat is eigenlijk wat wij willen, dat basisproducten die ten bate van onze samenleving zijn voor redelijke prijzen worden aangeboden. Dat wij enige invloed daarop hebben stemt wel goed”, merkt Bhikharie op.

Dit is voor hem een goed teken dat handelaren welwillend zijn om producten goedkoop aan te bieden. “We hopen natuurlijk dat meer handelaren zullen volgen en hiermee is het bewijs geleverd dat het dus wel degelijk kan.” Reeds een paar jaar heeft de president met diverse importeursplatformen gesprekken gehad hierover, maar heeft het niet de gewenste resultaten opgeleverd. Met de adoptie van Foodbasket door de regering en het

aangaan van de Public Private Partnership is eind vorig jaar de landelijke uitbreiding gestart. Het is dus duidelijk dat Foodbasket een impact heeft op de samenleving en op onze collega-handelaren en importeurs.


Behalve invloed op de prijzen van de basisproducten van onze vrije economie, heeft Foodbasket ook impact op de verschillende buurten en hun bewoners. “Foodbasket heeft zonder meer een impact gebracht in Commewijne”, dat zegt Shequita Wilson, coördinator van de Foodbasket op het Veerplein van Meerzorg. Dagelijks wordt haar Foodbasket bezocht door bewoners van het district Commewijne. “Vooral de mensen die de bus moeten pakken naar huis of juist naar de stad moeten gaan pakken even snel wat basisgoederen die zij voor thuis nodig hebben”, merkt Wilson op.

Zij krijgt van verschillende klanten feedback over het gemak, maar ook de prijzen die worden geboden. “Ik merk dat ondernemers, vooral mensen die bakken of koken, er baat bij hebben. Als zij bijvoorbeeld een grote partij aardappelen kopen is dat een hele besparing voor hun. De mensen kunnen doordat zij goedkopere producten bij ons kopen, betere afzet creëren voor hun producten.”

Voor Soenita die geregeld naar haar Foodbasket gaat te Dampotong, Saramacca, zegt dat het voor haar en haar gezin best een uitkomst is. “In onze buurt hebben we niet zo veel winkels en als je naar de winkel moet gaan moet je wel een eind rijden. De basisproducten zijn redelijk goedkoop en je bespaard wel wat geld. Je bespaart geen bommen geld, maar het is wel wat”, zegt Soenita eerlijk. Als consument let zij niet alleen op de prijzen, maar als de handelaar werkelijk verkoopt wat er is aangeboden. “Sommige handelaren geven aan dat zij 1 kg aardappel verkopen, maar achteraf gezien als je gaat wegen komt het op 750 gram of 800 gram. Ik heb wel gemerkt dat zij bij Foodbasket letten op de juiste gewichten.”

 

| snc.com | Door: Redactie