• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dag der Verbroedering en Eenheid op 24 september

| suriname herald | Door: Redactie

De Nationale Dag der Verbroedering en Eenheid wordt dit jaar niet op 21 september, maar drie dagen later gevierd. Vanwege de uitlandigheid van president Chan Santokhi is er voor zondag 24 september gekozen; het staatshoofd keert vrijdag vanuit New York terug naar Suriname. Echter zullen er op donderdag 21 september reeds kransen worden gelegd bij de standbeelden van Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel op het Onafhankelijkheidsplein.

21 september is namelijk de geboortedag van Lachmon, die wordt gezien als grondlegger van de verbroederingspolitiek. De nationale dag is vanaf 2021 per resolutie ingesteld, maar had echter de Dag der Migranten als voorloper,

die op 1 september 2019 werd geïntroduceerd door de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren, onder voorzitterschap van Henk Herrenberg.

Ruim drie weken later kwamen de VHP en NPS in een informele setting bijeen om de ‘eerste’ Dag der Verbroedering en Eenheid te vieren. Na aantreden van de huidige regering in 2020 diende de VHP bij de president het verzoek in om 21 september per resolutie in te stellen als Dag der Verbroedering en Eenheid.

Bij de officiële eerste viering waren de voorzitters van de toen vier coalitiepartijen aanwezig bij de kranslegging op het Onafhankelijkheidsplein, te weten: Chan Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Gregory

Rusland (NPS) en Paul Somohardjo (PL). Het is vooralsnog niet bekend of Rusland later op de dag van de partij zal zijn, vanwege de relatie Pengel-NPS. De partij stapte medio februari namelijk uit de regeercoalitie, daar zij zich niet betrokken voelde bij het beleid en daaraan gerelateerde besluiten.

Vanuit het Kabinet van de President is ook niet aangegeven welke activiteiten er voor zondag op het programma staan. Naar verluidt zullen wel enkele personen gedecoreerd worden op het presidentieel paleis. Bij de viering van de Dag der Verbroedering en Eenheid is er een grote betrokkenheid van Jack Uden, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren en tevens ondervoorzitter van de Adviescommissie voor Surinaamse onderscheidingen, kortweg Decoratiecommissie.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie