• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CPB: Economie herstelt snel, maar onzekerheid blijft

| nu.nl | Door: Redactie

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 3,8 procent. Die voorspelling doet het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag. Dat is een sterker herstel dan een eerdere voorspelling, die uitging van een groei van 3,2 procent. Toch blijft het planbureau voorzichtig vanwege een mogelijke opleving van de coronapandemie.

Voor volgend jaar gaat het CPB uit van een groei van 3,2 procent. Dat is iets lager dan bij de vorige voorspelling, toen het bureau uitkwam op een plus van 3,3 procent voor 2022.

Het planbureau houdt bij zijn voorspellingen wel een slag om de arm. Als het aantal coronabesmettingen de komende tijd

weer fors oploopt en het kabinet besluit tot een nieuwe lockdown, "zal dit de economische ontwikkeling direct raken", aldus het CPB in een toelichting.

Ook als er geen nieuwe golf van besmettingen komt, blijven sommige sectoren last van de pandemie houden, bijvoorbeeld doordat het klantgedrag is veranderd. Te denken valt bijvoorbeeld aan het webwinkelen, dat sinds de start van de pandemie een hoge vlucht heeft genomen.

Economie eind dit jaar bijna terug op oude niveau

Als dit jaar inderdaad sprake is van een economische groei van 3,8 procent, is de economie later dit jaar weer terug op het niveau van voor de pandemie.

Vorig

jaar was sprake van een krimp van 3,8 procent, veroorzaakt door het coronavirus en de bijbehorende lockdown. Vooral in het tweede kwartaal van vorig jaar kreeg de economie een stevige opdoffer te verwerken, met een krimp van 8,5 procent.

Daarna herstelde de economie zich in het derde kwartaal van 2020 weer. De tweede lockdown van afgelopen winter en voorjaar duwde Nederland weliswaar in een minirecessie, maar afgelopen kwartaal was die alweer voorbij, met een groei van 3,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Afbouw steunpakket zorgt voor kleine groei werkloosheid

De werkloosheid loopt volgens het CPB dit jaar terug, van 3,8 procent vorig jaar naar 3,4 procent dit jaar. Volgend jaar stijgt de werkloosheid weer wat, naar 3,6 procent. De afbouw van het coronasteunpakket voor het bedrijfsleven is daar de oorzaak van.

Ondanks de kleine opleving van de werkloosheid blijft de arbeidsmarkt krap, zegt het CPB. Veel bedrijven merken nu al dat ze zeer moeilijk aan personeel kunnen komen. Het lijkt er dus op dat dit op korte termijn niet verandert.

Koopkracht stijgt dit jaar licht

Qua koopkracht gaan Nederlanders er dit jaar gemiddeld iets op vooruit. Het CPB komt uit op een kleine plus van 0,8 procent. Dat is minder dan de 2,5 procent stijging van vorig jaar.

Dit komt doordat de prijzen van veel grondstoffen oplopen, wat gevolgen heeft voor de prijzen van eindproducten. Tegelijkertijd stijgen de lonen gemiddeld maar beperkt. Dit komt doordat werkgevers voorzichtig zijn met loonsverhogingen vanwege de onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt. Volgend jaar is er zelfs helemaal geen verbetering van de koopkracht en blijft deze precies gelijk aan die van 2021.

Door: NU.nlBeeld: ANP

| nu.nl | Door: Redactie