• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wordt dit onze redding? Eerste testpersonen geprikt met mogelijk coronavaccin bij ‘drive-in’ Utrechtse Jaarbeurs

| Ad.nl | Door: Rachel van Kommer

VIDEO | Dertig deelnemers hebben vandaag in de Drive-In in de Utrechtse Jaarbeurs een mogelijk coronaremmend vaccin gekregen. Volgens onderzoeker en arts Thijs ten Doesschate verliep de eerste dag van de enorme logistieke operatie verrassend goed.

In de Jaarbeurs stond dit keer geen groot evenement op het programma, maar werd een van de grote hallen omgebouwd tot een bijzondere drive-in voor het onderzoek van het UMC Utrecht en Radboudumc in Nijmegen naar een vaccin dat mogelijk het besmettelijke coronavirus zou kunnen afremmen. De komenden tien dagen zullen achthonderd zestigplussers, de groep die door corona ernstig ziek kan worden en het grootste

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
risico loopt om eraan te overlijden, de testlocatie in de Jaarbeurs bezoeken. 

De tekst gaat verder onder de foto

© Aad van Vliet / UMC Utrecht

Tuberculose

Tijdens de aftrap van het onderzoek werden vandaag al ruim dertig deelnemers geïnjecteerd met het vaccin tegen tuberculose, ofwel het ‘BCG-vaccin’, om te onderzoeken of de kans op een infectie kan worden verkleind of dat het de ernst van de symptomen vermindert. Al eerder is bewezen dat dit vaccin ook de afweer tegen een paar andere virussen kan verhogen. Daarom wordt nu ook onderzocht of dat bij het coronavirus het geval

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
is. 

Deelnemers die zich hebben aangemeld voor het onderzoek rijden met hun auto de Jaarbeurs in en worden naar een van de acht vaccinatiestations gestuurd. Tijdens de vragen van de onderzoekers in beschermende kleding en de vaccinatie moeten participanten in hun auto blijven zitten.

Bijdragen

Nadat een man, die anoniem wil blijven, zijn linkerarm uit het omlaag gedraaide autoraam heeft gehangen en is gevaccineerd, moet hij nog een paar minuten in zijn auto blijven wachten om er zeker van te zijn dat hij geen allergische reactie krijgt en verder kan rijden. ,,Ik ben gezond en ik ben een zestigplusser, dus ik behoor tot de groep die ze zoeken. Er is op dit moment geen vaccin of medicijn en dat moet er wel komen. We moeten het met z’n allen doen en zo kan ik iets bijdragen. Dat vind ik geen probleem.”

Arts en onderzoeker Thijs ten Doesschate (33) coördineert het onderzoek. ,,Ik doe normaal onderzoek naar urineweginfecties en -bacteriën, dus dit is wel even iets anders. Bijna alle onderzoekers zijn sinds de uitbraak geswitcht naar het virus. Het duurt normaal gesproken jaren om een enorme logistieke operatie en onderzoek van dit formaat van de grond te krijgen, maar omdat alle neuzen dezelfde kant op staan en alle betrokkenen zeer bevlogen zijn om een antwoord te vinden op alle vragen rondom dit virus, gaat het nu verrassend goed. De procedure en het systeem werken en de sfeer is goed.”

De tekst gaat verder onder de foto

© Aad van Vliet / UMC Utrecht

Tachtigplussers

In totaal doen 1600 mensen mee aan het onderzoek. De overige deelnemers worden in Nijmegen gevaccineerd. De aanmeldingen stroomden vorige week na de oproep binnen. Vooral veel zestig- en zeventigplussers schreven zich in, aldus Ten Doesschate. ,,We zouden meer tachtigplussers willen zien, die groep is nu nog ondervertegenwoordigd. Dat is begrijpelijk, zij zijn wellicht minder bekwaam met internet en hebben misschien een lift nodig, maar naar deze groep zijn we nog op zoek.”

De uitslagen van het onderzoek zullen zeker nog een half jaar op zich laten wachten. Van alle deelnemers krijgt de helft een placebo. Dat weten de testpersonen echter niet. Alle deelnemers moeten enkele maanden bijhouden of ze coronaklachten hebben en hoe zij zich voelen. ,,Het kan maanden duren voordat we weten of het vaccin effect heeft en we antwoord krijgen op de vraag of het het aantal ziekenhuisopnames door dit vaccin kan afnemen.”

 

Wordt dit onze redding? Eerste testpersonen geprikt met mogelijk coronavaccin bij ‘drive-in’ Utrechtse Jaarbeurs

| Ad.nl | Door: Rachel van Kommer