Wereld zegt 7,4 miljard euro toe voor ontwikkeling coronavaccin
| | Door: Marc Peeperkorn
De aftrap van de eerste wereldwijde donorconferentie tegen corona heeft 7,4 miljard euro opgeleverd. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van medicijnen en een vaccin tegen covid-19 die voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Het nieuwe vaccin mag geen geopolitiek wapen worden.
Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie – die de videodonorconferentie organiseerde – toonde zich maandagmiddag na afloop van de drie uur durende conferentie tevreden. Het streefbedrag van 7,5 miljard was bijna gehaald. ‘De wereld is verenigd tegen het coronavirus en de wereld zal winnen’, aldus Von der Leyen. De Commissie zelf doneerde 1 miljard euro, Nederland 192
De ruim 7 miljard is een eerste aanzet. Volgens VN-baas Guterres is er vijf keer zo veel geld nodig om straks een afdoende groot deel van de wereldbevolking te kunnen inenten opdat het virus kan worden ingedamd. Tot nog toe raakten wereldwijd 3,3 miljoen mensen besmet met het coronavirus, aldus Guterres. Ruim 230 duizend mensen stierven door covid-19, de ziekte veroorzaakt door het virus.
Trump niet van de partij
Het Witte Huis en het Kremlin waren opvallend afwezig op de donorconferentie. Sommige EU-ambtenaren hopen dat de Amerikaanse president Trump vóór eind mei –
Vrijwel alle regeringsleiders, voorzitters van internationale organisaties en ngo’s die deelnamen aan de conferentie (in totaal circa 60 onder wie de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en de Chinese ambassadeur in Brussel) benadrukten de noodzaak dat het vaccin straks voor iedereen beschikbaar is.
De razendsnelle uitbraak van het coronavirus – binnen een paar maanden van een markt in het Chinese Wuhan tot alle uithoeken van de wereld – toont aan dat het virus letterlijk en figuurlijk grenzeloos is. ‘We moeten iedereen beschermen om onszelf te beschermen’, zei Von der Leyen. ‘Hoe verdeelder we zijn, hoe kwetsbaarder we zijn’, aldus de Spaanse premier Sánchez.
De miljarden komen op het moment dat de meeste Europese landen voorzichtig de lockdown iets versoepelen. Epidemiologen verwachten dat het aantal besmettingen daardoor weer zal toenemen. De anderhalve-metermaatregel zal voorlopig blijven, een echt herstel van het sociale leven en de economie is pas mogelijk als een effectief en betaalbaar vaccin is ontwikkeld en verspreid.
Armere landen
Het geld gaat onder meer naar de internationale zorgorganisaties die zich toeleggen op de ontwikkeling van vaccins en de verspreiding ervan in vooral armere landen. Ook gaat er geld naar de Unitaid, een aan de wereldgezondheidsorganisatie WHO verbonden hulporganisatie.
Hoeveel miljard de eerste donorconferentie oplevert, zal eind mei duidelijk zijn. Sommige landen, zoals Turkije, beslissen later deze maand over hun bijdrage. Dan is het ook mogelijk om na te gaan bij welk deel van de financiële toezeggingen het echt om nieuw geld gaat en niet om oude beloften die zijn herverpakt. Een bijkomend probleem van internationale donorconferenties is dat beloften niet worden nagekomen. De Commissie ziet de donorconferentie als de eerste etappe van een marathon.
Geen enkele leider waagde zich aan een voorspelling over hoe lang het duurt eer een vaccin er is. Veel bedrijven wereldwijd zijn ermee bezig, de onderzoeksresultaten worden gedeeld. De miljarden die nu beschikbaar komen, kunnen de zoektocht versnellen maar experts houden rekening met zeker anderhalf jaar eer een vaccin op wereldwijde schaal voorhanden is. De ontwikkeling van het vaccin tegen ebola kostte zeven jaar.
Von der Leyen toonde zich niettemin optimistisch. ‘Dit is een keerpunt in de strijd tegen covid-19. We zijn met veel partners en hebben één doel.’ In een gezamenlijk opinieartikel van onder anderen Merkel, Macron, EU-president Michel en Von der Leyen wordt de ontwikkeling van een vaccin in wereldwijd teamverband ‘een unieke prestatie’ genoemd.
Foto: Een onderzoeker werkt aan een coronavaccin in het onderzoekslab van de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken. Beeld AFP
| | Door: Marc Peeperkorn