• dinsdag 07 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Premier Eugene Rhuggenaath (2e van rechts) en de Amerika's ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra (2e van links) tijdens de ondertekening van het Verdrag. © Regering Curaçao

VS mogen Curaçao gebruiken als logistieke ‘hub’ voor hulp aan Venezuela

| Ad.nl | Door: Redactie

Nederland en de Verenigde Staten hebben vandaag een akkoord ondertekend over het gebruik van ‘voorzieningen’ op Curaçao voor humanitaire hulp aan Venezuela. Dat meldt de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath op Twitter.

In het akkoord, vanavond als Verdrag verschenen in het Tractatenblad van het Koninkrijk der Nederlanden,  staat dat de Amerikanen en hun uitvoerende partners toegang krijgen tot Curaçao en gebruik mogen maken van voorzieningen op het eiland met het oog op humanitaire bevoorrading voor de Venezolaanse bevolking.

Onder ‘voorzieningen’ moet volgens de verdragstekst worden verstaan: die plekken, installaties, structuren en gebieden die door Curaçao schriftelijk en in overleg met de VS zijn bepaald. Om welke

plekken, installaties, structuren en gebieden het gaat, is niet duidelijk maar het is de bedoeling dat Curaçao gaat fungeren als hub (overslagpunt) voor voedsel, medicijnen, water en andere noodzakelijke hulpgoederen voor de Venezolaanse bevolking.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok kondigde vorige maand al aan dat Curaçao een knooppunt zou worden voor humanitaire hulp aan Venezuela. Het parlement van Curaçao ontstemd reageerde ontstemd. De parlementariërs vonden dat Blok de regering van Curaçao met zijn aankondiging in een lastig parket had gebracht en ‘voor zijn karretje had gespannen’. 

Luchthaven Willemstad

De regering van Curaçao maakte medio februari bekend dat de Verenigde Staten een officieel verzoek hadden ingediend

om de luchthaven van Willemstad te gebruiken als logistiek verzamelpunt voor hulp aan Venezuela. Curaçao zei nog voorwaarden te gaan bepalen waaronder de humanitaire transporten zouden kunnen plaatsvinden. Dit uit vrees voor represailles van de Venezolaanse president Maduro als Curaçao. 

De regering van Curaçao liet bij die gelegenheid al weten ‘op geen enkele wijze’ toe te staan dat ‘militair materieel’ gebruikt zou worden om goederen naar Curaçao te vervoeren en op te slaan. Ze verklaarde ook dat de VS en hulporganisaties het transport en de distributie van de hulpgoederen naar en binnen Venezuela zelf zouden moeten regelen, dat de hulp zou moeten plaatsvinden “onder vrije omstandigheden, zonder conflictsituaties” en dat Curaçao “zich absoluut niet [zal] bemoeien met de politieke situatie in een buurland.”  

Crisis

Venezuela verkeert in een diepe economische en politieke crisis. President Nicolás Maduro ontkent dat ook sprake is van een humanitaire crisis. Hij wil geen voedsel en medicijnen accepteren van westerse landen, die hij wantrouwt, en sloot de zeegrens met Curaçao. Zowel Nederland als de Verenigde Staten hebben oppositieleider Juan Guaidó erkend als regeringsleider.

| Ad.nl | Door: Redactie