• woensdag 08 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Raoul Boucke (EUKandidaat) ambassadeur mangroveproject Suriname

| Starnieuws | Door: Redactie

Raoul Boucke (43) is de eerste Surinamer met Nederlandse nationaliteit die kans maakt op een zetel in het Europese Parlement in Brussel. Afgelopen week bezocht hij het mangroveproject van hoogleraar Klimaatverandering Sieuwnath Naipal. Klimaatspecialist Boucke is zo onder de indruk van de baanbrekende aanpak van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, dat hij zich spontaan meldde als ambassadeur van het mangroveproject. 

Mangrove biedt sinds mensenheugenis natuurlijke bescherming tegen het water. De stijgende zeespiegel door het opwarmen van de aarde, is een serieuze dreiging. Naipal is voorvechter van intensief en intelligent beheer van de mangroves. “Als we de opwarming

van de aarde rond 1,5 à 2 graden kunnen houden, stijgt de zeespiegel met ongeveer 1 cm per jaar. Dat kan de natuur aan als we de mangrove goed beheren. Betonnen dijken zijn niet nodig, omdat de zee zelf de oplossing biedt door de beschermwal jaar in jaar uit een stukje te verhogen," is de stelling van de wetenschapper. 

“De reactie van veel mensen op de dreigende stijging van de zeespiegel is veelal: bouw dijken! En dat is zeker een mogelijkheid, maar professor Naipal laat zien dat er intelligentere oplossingen zijn die gebruikmaken van de kracht van de natuur.
Ik vind dat fantastisch en ben vereerd ambassadeur te mogen zijn van het project. Naipal laat aan de hele wereld zien, dat innovatie betekent slim omgaan met de omstandigheden,” laat Boucke optekenen. 

Het geheim van Naipal is het plaatsen van Sediment Trapping Units (STU). Het systeem is even simpel als effectief. “Door gebruik te maken van mangroveplanten en palen wordt de slagkracht van het water gebroken en stroomt het langzaam het gebied in. Het sediment zakt vervolgens naar de bodem en verhoogt zo op natuurlijke wijze het land. De mangroveplanten zijn snelgroeiers en zorgen voor bescherming en het vasthouden van het sediment. Het ecosysteem wat er was wordt hersteld en daarmee komen heel veel vogels en ook vissen”, aldus Naipal.

Boucke vindt als ambassadeur van het project dat Naipal wereldwijde steun verdient. “De hoogleraar biedt echt een baanbrekende en creatieve oplossing voor een gevaar dat ons allemaal aangaat. Mangroves adapteren drie keer zoveel CO2 als bos. Suriname kan dan ook in het gehele klimaatdossier een sleutelrol vervullen. Als jongen die geboren en getogen is in Suriname vervult mij dat met enorme trots.”  

Bezoek aan Suriname 
Vrijdenker Boucke bezocht afgelopen week Suriname en kan op 23 mei 2019 als eerste Surinamer met Nederlandse nationaliteit, in het Europees Parlement worden gekozen. Hij is kandidaat voor D66 (Democraten 66), klimaatspecialist en voorvechter van een sociaal en rechtvaardig Europa. Boucke staat op een tweede plaats van de kieslijst en zodoende is de kans groot dat hij geschiedenis zal schrijven.

“Ik heb nu nog even tijd voordat een drukke periode aanbreekt. Deze kans om mijn geboortegrond te bezoeken en de band te verstevigen, grijp ik met beide handen aan. Vanuit het Europees parlement kan ik een brug slaan tussen Suriname en Europa. Gezamenlijk kunnen we de klimaatproblemen veel beter aanpakken dan als landen afzonderlijk. Daarom zal ik ook zoeken naar samenwerking en kijken waar we elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Suriname is de groene long die we moeten beschermen. Daarvoor is kennis, geld en een ondernemersgeest nodig. Samen kunnen we zeker en vast, veel bereiken.” 

Boucke is trots dat hij het grootste gedeelte van zijn schooltijd in Paramaribo heeft doorlopen. "Nadat ik mijn kleuterjaren in het prachtige en vredige Moengo had doorgebracht, ben ik op 8-jarige leeftijd naar de Zinniaschool gegaan." Na de Christus Koning Muloschool en het VWO-Miranda Lyceum, besloten wijlen vader Boucke en moeder Boucke-Cruden hun zoon naar Nederland te sturen voor verdere studie. Zo zette hij op 17-jarige leeftijd in zijn eentje voet op Hollandse bodem om scheikundige technologie te gaan studeren aan de Technische Universiteit Delft. 

“Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat onderwijs het enige middel is om mijn toekomst veilig te stellen. Kennis is kracht!” Als afgestudeerd ingenieur kon Boucke meteen aan de slag bij het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hij werd uitgezonden om namens Nederland te gaan onderhandelen in Europa over klimaat, energie en duurzaamheid.

| Starnieuws | Door: Redactie