Oso Biri, het nieuwe ‘eigen ambachtelijk gebrouwen’ bier – Parbode Sneak Peek
| parbode.com | Door: Redactie
Dat er bij elk gerecht ook een speciaal culinair biertje past, is bij veel Surinamers nog ongewoon. Maar daar komt snel verandering in als het aan bierondernemer Robert Chin Fo Sieeuw ligt. Met zijn eigen microbrouwerij Wan Bon Brewing, niet ver van het uitgaanscentrum, brouwt hij op aanvraag zijn eigen ‘culinaire ambachtelijke’ bieren.
Tekst Arjen Stikvoort
Het interview begint met een vraag van Chin Fo Sieeuw zelf. “Kent u het verschil tussen pils en bier?” Hij geeft een heldere uitleg. “Pils is bodemgisting. De smaak wordt daardoor ruim vóór het bottelen bepaald via een procedé. Ale bier dat wij op ambachtelijke manier brouwen, is
” Chin Fo Sieeuw heeft al 21 soorten bier uit Surinaamse vruchten zoals awara, markoesa, dyamu en zelfs met honing van Kwamalasumutu, de ‘stingless bees’, getest en tot verschillende bieren gebrouwen. Daarnaast importeert hij – ook op verzoek – bieren uit landen als Japan, China, Australië, Oekraïne, Tsjechië, Denemarken, België en Duitsland. De microbrouwerij, ook
Maar hij gaat veel verder dan zijn eigen bar waar momenteel drie koks en drie barmannen werken. Met zijn microbrouwerij kan men zelf bier brouwen en labelen. “Ben je jarig, of heb je een ander evenement te vieren of wil je met je bedrijf een middag aan teambuilding doen, dan helpen wij met het brouwen van je eigen bier. En je ontwerpt je eigen label. Na vier weken kom je terug als het bier goed genoeg gerijpt is en krijg je je eigen ontworpen fles bier mee.”
De ondernemer is niet van de reclame. “Nee, we willen niets opdringen. Hier in de bar vieren we onze vrijheid waarvoor we lange tijd hebben gevochten. De klant kan zelf zijn bier kiezen uit onze veertigtal tellende assortiment, pakt het desnoods zelf uit de koelkast. Daarnaast staan we niet onwelwillend tegenover het bestellen van een biersoort uit het buitenland. Want alle achtduizend verschillende biermerken hebben we helaas niet in huis.”
Omu snesi
Dat de ondernemer een vreemde eend in de bijt was, was de autoriteiten waar hij de papieren aanvroeg om zijn bieronderneming te mogen starten, al gauw duidelijk.
Lees het hele artikel in het januarinummer van de Parbode.
Nu ook digitaal abonneren mogelijk
Bron: https://www.parbode.com/oso-biri-het-nieuwe-eigen-ambachtelijk-gebrouwe…
| parbode.com | Door: Redactie