Ondanks coronajaar groeit Chinese economie met 2,3 procent
| volkskrant | Door: Leen Vervaeke
Als enige grote economie ter wereld wist China in het coronajaar een krimp te vermijden. De Chinese economie groeide in 2020 met 2,3 procent. Het groeitempo is weer hetzelfde als voor de pandemie, aldus het Chinese Nationale Bureau voor Statistiek. Maar de retailverkoop blijft zwak en China is nog steeds sterk afhankelijk van export.
De Chinese economie noteerde in het vierde kwartaal een groei van 6,5 procent, meer dan economen hadden voorspeld (6,1 procent) en meer dan in het laatste kwartaal voor de pandemie (6 procent). De groei is vooral te danken aan een krachtige industriële productie en
De cijfers illustreren hoe China na een aanvankelijke klap in het eerste kwartaal van 2020 (min 6,8 procent) snel wist op te krabbelen. De overheid kwam met steunpakketten voor grote industriële bedrijven en consumenten, en voorkwam met strenge maatregelen nieuwe grootschalige lockdowns. De Chinese economie is een van de weinige ter wereld die een V-vormig herstel vertoont.
Niet alle Chinese cijfers zijn rooskleurig: zo blijft de retailverkoop erg zwak (min 3,9 procent). Ook zijn investeringen in bedrijfsgebouwen vooral afkomstig van staatsbedrijven
Aandeel China in wereldeconomie
Met een verwachte wereldwijde krimp van 4,2 procent betekent de Chinese groei dat het aandeel van China in de wereldeconomie toeneemt tot 14,5 procent, tegenover 22 procent voor de Verenigde Staten. Het Internationaal Muntfonds verwacht dat China de VS in 2028 als grootste economie ter wereld zal inhalen, twee jaar eerder dan werd voorspeld.
Chinese overheidsstatistieken zijn met een korrel zou te nemen, maar het herstel van de economie wordt bevestigd door andere bronnen. De beurzen in China bevinden zich op het hoogste niveau sinds de financiële crisis, en China trok meer buitenlandse investeringen dan vorig jaar. Op de Fortune 500-lijst staan voor het eerst meer Chinese (inclusief Hongkong) dan Amerikaanse bedrijven.
In 2021 wordt voor China een groei van 7,9 tot 8,2 procent voorspeld, maar het land staat ook voor uitdagingen. Het noordoosten van China kampt met een nieuwe uitbraak van het coronavirus en lokaal zijn lockdowns ingevoerd, en de werkzaamheid van Chinese vaccins is lager dan van westerse. Ook de relatie met de VS onder president Joe Biden zal effect hebben op de economie.
Trump
In de laatste dagen van zijn presidentschap heeft Donald Trump nog extra restricties uitgevaardigd tegen Chinese techbedrijven. Zo trok hij maandag de licenties in van Amerikaanse toeleveranciers van Huawei, aldus bronnen van persbureau Reuters. Het Chinese telecombedrijf staat sinds mei 2019 op een zwarte lijst, waardoor licenties nodig zijn voor het gebruik van Amerikaanse technologie.
Afgelopen vrijdag plaatste Trump negen Chinese technologiebedrijven op een lijst van bedrijven met banden met het Chinese leger, waardoor Amerikaanse investeerders niet langer in hun aandelen mogen beleggen. Het is onbekend hoe president Biden met deze maatregelen zal omgaan.
| volkskrant | Door: Leen Vervaeke