NEDERLAND: Dit zijn alle (mogelijke) coronamaatregelen die Rutte en De Jonge tijdens de persconferentie gaan aankondigen
| | Door: Redactie
In dat tweede kamp is minister Ferd Grapperhaus (Justitie) te vinden, samen met de ‘economische driehoek’ van Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Het voornoemde kwartet waarschuwde nog eens voor de economische schade die verergerd kan worden met zware maatregelen.
Horeca
Om die reden zou het kabinet ook nog geen besluit hebben genomen over wanneer de horeca weer open kan. De optie volgens het ‘strenge kamp’ is: dicht tot na de jaarwisseling. De ‘coulantere’ ministers willen juist heropening vóór de feestdagen.
Premier Rutte begrijpt dat horecaondernemers zijn geschrokken van het bericht dat zij ‘tot in december’ gesloten
Punt is namelijk dat het aantal besmettingen ook gisteren voor de derde dag op rij daalde, maar de kentering misschien te traag is. In de ziekenhuizen is van een afvlakking bijvoorbeeld nog geen sprake.
Snelheid
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), benadrukte gisteren nog maar eens dat ‘extra maatregelen’ de ‘snelheid van de daling’ kunnen bespoedigen. En dat is volgens hem ook belangrijk omdat reguliere operaties nu worden
Ook het zogenoemde reproductiegetal dat vertelt hoeveel anderen iemand met corona besmet, de R, is officieel nog niet onder de waarde 1 vastgesteld, waar het kabinet het hebben wil (de laatste meting was 9 oktober). Of zoals Rutte het zei: ,,We zitten nog heel ver af van het punt waar we het willen hebben.’’
Winkels
Daarom werden de afgelopen dagen ook andere vergaande maatregelen ‘verkend’. Zo is besproken om ook winkels de komende twee weken te sluiten, al lijkt dat niet door te gaan.
Burgemeesters is verder gevraagd om plannen te maken voor regionale lockdowns en de invoering van een lokale avondklok. Ook gisteravond werd daarover gesproken in het veiligheidsberaad, maar de burgemeesters bleken de afgelopen weken vaak hopeloos verdeeld. De één wilde strenger, de ander juist niet. In kabinetskringen werd men zo chagrijnig van die tweedracht, dat het een eigen koers besloot te varen met uniforme, landelijke maatregelen. Ook overigens omdat het aantal besmettingen daartoe noopte.
Dat het kabinet geen heilige huisjes spaart, blijkt ook uit het feit dat door het RIVM is ‘doorgerekend’ wat de sluiting van scholen zou bijdragen. Zo is naar drie varianten gekeken. Alle scholen dicht, alleen de basisscholen, of alleen middelbare scholen. Uit de modellen blijkt dat sluiting van alle scholen het reproductiegetal verder zou kunnen drukken, zelfs naar 0,74. Toch ligt juist de sluiting van scholen gevoelig. Premier Rutte gaf de afgelopen weken aan dat zoiets echt een ‘aller-allerlaatste optie’ zou zijn.
| | Door: Redactie