• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Moedermelk als medicijn tegen coronavirus? Onderzoekers zijn hoopvol

| rtlnieuws.nl | Door: Redactie

Bevat moedermelk van vrouwen die besmet waren met het coronavirus antistoffen? En zo ja, kan uit die moedermelk dan een medicijn gemaakt worden voor kwetsbare groepen? Dat bekijken onderzoekers van het Amsterdam UMC. Bijna duizend vrouwen hebben zich al aangemeld voor het onderzoek.

"We weten dat moedermelk pasgeboren kinderen beschermt tegen luchtweginfecties", zegt Britt van Keulen, arts bij de Nederlandse Moedermelkbank van Amsterdam UMC en betrokken bij het onderzoek. "Dat komt doordat er antistoffen in moedermelk zitten. Door borstvoeding te geven, geeft de moeder haar eigen antistoffen door aan haar kind."

SARS

Van Keulen verwacht dat ook corona-antistoffen in moedermelk terecht komen. In

2003 raakte een zwangere vrouw besmet met het SARS-virus. Ze kreeg een gezonde baby, vertelt Van Keulen, en in haar moedermelk bleken antistoffen tegen het SARS-virus te zitten. Het coronavirus lijkt erg op het SARS-virus. "Dan denk ik dat ook corona-antistoffen in moedermelk terecht komen."

Miniatuurvoorbeeld

De onderzoekers van het Amsterdam UMC gaan eerst kijken of er antistoffen zitten in moedermelk van vrouwen die zeker besmet waren met het virus. Als dat zo is, wordt uitgezocht of er voldoende werkzame antistoffen overblijven na pasteurisatie - het kort verhitten van de moedermelk om ziekteverwekkers te doden.

Dertig vrouwen

Om

die twee stappen uit te kunnen voeren, moeten dertig vrouwen die een 'bewezen COVID-infectie' hebben gehad, meedoen. Dat zal wel lukken, verwacht Van Keulen. "Al bijna duizend vrouwen die klachten hebben gehad, hebben zich aangemeld. Zij hebben niet allemaal een bewezen infectie, dus we moeten testen of zij daadwerkelijk corona hebben gehad."

Miniatuurvoorbeeld

Lukken de eerste stappen, dan wordt bekeken of kwetsbare groepen geholpen kunnen worden met de antistoffen in de moedermelk. Denk aan kwetsbare ouderen, vroeggeboren kinderen of kinderen met aangeboren afwijkingen. "Die kinderen zijn kwetsbaar voor luchtweginfecties, en met deze melk zijn ze misschien beter beschermd.”

Aantal moeders

Hoeveel bevallen vrouwen er nu zijn die melk zouden kunnen geven, is overigens niet duidelijk.  Van Keulen: "De infectiegraad van de bevolking ligt nu rond de 3 procent, misschien iets hoger. Ik weet niet hoe dat bij bevallen vrouwen is, maar hoe langer het virus rondwaart, hoe meer vrouwen besmet zullen raken en zullen genezen." 

Een bevallen vrouw kan ongeveer 20 liter melk geven in een aantal maanden tijd, vertelt Van Keulen. Hoeveel moedermelk uiteindelijk nodig is om één persoon te kunnen helpen, moet nog blijken. Dat hangt af van de hoeveelheid werkzame antistoffen in de moedermelk, vertelt Van Keulen.

 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5101401/antistoffen-corona-vaccin-moedermelk-amc

 

| rtlnieuws.nl | Door: Redactie