• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Ramdin weerspreekt uitspraken slavernij-excuses

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - De uitspraak dat Suriname geen behoefte heeft aan excuses van Nederland voor het slavernijverleden heeft hij nimmer gedaan. Een journalist van De Telegraaf heeft uit antwoorden van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking eigen conclusies getrokken en daarover een krantenkop en nieuwsartikel gemaakt. “Ik heb nadrukkelijk niets gezegd over excuses of dat Suriname geen excuses wil. Het woord excuses is op geen enkel moment geuit. Het is gewoon niet gezegd”, reageert Ramdin tegenover de Ware Tijd over de ophef, die is ontstaan over zijn vermeende uitspraken. Vooral op Facebook is heftig en zeer verontwaardigd

gereageerd.

Via de Surinaamse ambassade in Nederland zal een brief naar De Telegraaf worden gestuurd waarin geprotesteerd wordt tegen de berichtgeving en zal rectificatie worden geëist. De bewindsman keerde dinsdag terug van een werkbezoek aan Nederland. Hij zat al in het vliegtuig richting Suriname toen op sociale media de vlam in de pan schoot. De bewindsman zegt na aankomst te Zanderij te zijn geconfronteerd met het gewraakte artikel en de reacties daarop.

Ramdin zegt dat de vraag van de verslaggever was gericht op de huidige relatie tussen Suriname en Nederland. In die context heeft hij aangegeven dat het weinig zin heeft naar het verleden

te kijken, anders dan om daaruit te leren. "In de relatie van nu richten wij ons op de toekomst. Als we achteruit blijven kijken, zullen we geen tijd hebben om zaken voor de toekomst te doen." De bewindsman geeft aan in zijn antwoord te hebben benadrukt dat de twee landen een gedeeld verleden hebben en dat het van belang is om dat niet te vergeten. De historische feiten moeten erkend worden.

Ramdin zegt begrip te hebben voor de verontwaardigde reacties. Alleen heeft hij er moeite mee dat het etnische erbij is gehaald. "Het is jammer dat sommige mensen zo etnisch denken. De discussie heeft daar geen baat bij." De bewindsman voert aan dat hij in zijn rol als assistent-secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in 2013 het initiatief van de Caricom, om zich in te zetten voor herstelbetalingen van voormalige kolonisatoren, zwaar heeft ondersteund. Hierover heeft hij langdurige gesprekken gevoerd met Hillary Beckles, voorzitter van de Caricom Reparations Commission. Hij onderschrijft de tien actiepunten van deze commissie. "Daarom vind ik het triest dat men nu zo opspringt."

Nu deze zaak speelt, zal de minister de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) geleid door Armand Zunder, uitnodigen om hierover van gedachten te wisselen. Ook naar het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) zal hij een formele reactie sturen. LPS stuurde de minister dinsdag naar aanleiding van zijn vermeende uitlatingen een brief waarin aandacht wordt gevraagd voor het vraagstuk van herstelbetalingen. De organisatie pleit voor voortzetting van het regeringsbeleid met betrekking tot herstelbetalingen en excuses van voormalige kolonisatoren voor hun slavernijverleden in Suriname. "Hoewel het LPS dit onderwerp over Reparatory Justice niet heeft aangetroffen in de Santokhi/Brunswijk-regeringsverklaring en ook niet in de verschillende uitgesproken statements, hoopt het LPS-bestuur erop te mogen vertrouwen dat het Caricom-besluit en -beleid terzake deze materie, onverkort worden voortgezet", schrijft LPS. Het platform ziet ook graag dat het reparatievraagstuk als bijzonder onderwerp in het kader van de Suriname diasporastrategie wordt aangemerkt. De organisatie zegt ervan uit te gaan dat Ramdins uitlatingen zoals in De Telegraaf is verschenen uit hun context zijn gehaald.

Toen president Desi Bouterse in juli 2013 bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij opmerkingen had gemaakt dat Suriname niet zit te wachten op excuses uit Den Haag, kreeg hij ook een lawine aan kritiek over zich. Ook LPS liet zich toen niet onbetuigd. "We hoeven niet steeds alleen maar achterom te kijken. Al waren het zware dagen, laten we die periode toch afsluiten. Wanneer de oude kolonisator vraagt om vergeving, laten wij hen dan ook vergeven", zei Bouterse toen.



Lees meer: Minister Ramdin weerspreekt uitspraken slavernij-excuses - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2020/08/26/minister-ramdin-weerspreekt-uitspraken-slavernij-excuses/#ixzz6WE3uf7yI

| de ware tijd | Door: Redactie