Kunstenaars uit Suriname en Guyana slaan exotische brug tussen polder en Amazone: ‘Te belangrijk om niét te kennen’
| algemeen dagblad | Door: Karl Flieger
Vooraanstaande kunstenaars uit Suriname, Guyana en Frans Guyana exposeren tot eind oktober in het Prinsenkwartier. Onbekend bij de gemiddelde Delftenaar, maar daarom niet minder indrukwekkend.
Organisator Natasha Knoppel probeert met de expositie Benedictio IV twee bruggen te slaan. Ten eerste die tussen de jachtige consumptiemaatschappij en het regenwoud. De tweede is een brug over de kloof tussen Nederlanders en Surinamers, als het gaat om het culturele erfgoed.
,,In Nederland weet men heel weinig van de kunst uit onze regio", zegt de gedreven curator. ,,Dat is logisch, want het is hen op school niet geleerd. Met thematisch gecentreerde exposities als Benedictio,
Zeker, een deel ervan heeft raakvlakken met het slavernijverleden, maar in het algemeen gaat de boodschap veel dieper dan dat
Natasha Knoppel
Even voor de duidelijkheid: Natasha Knoppel blijft ver van de actuele discussies rondom Black Lives Matter, Kick Out Zwarte Piet en standbeelden van invloedrijke Nederlanders uit een bedenkelijk verleden. 'I don't go there', klinkt het nadrukkelijk.
,,Het is mij er puur om te doen om middels kunst vanuit mijn regionen een boodschap over te brengen in Nederland'', zegt ze. ,,In
Andere wereld
Er hangen prachtige, indringende schilderijen in het Prinsenkwartier. Kunstenaars als Armand Baag, Stanley Greaves, Ed Hart, George Simon en Thierry Tian-Sio-Po geven de bezoeker het gevoel in een andere wereld te zijn beland. Een wereld die ze vaak alleen kennen van natuurdocumentaires.
Natasha Knoppel herkent zich wel in die karakterisering. ,,We hebben het allemaal druk met onze banen en gezinnen. Tijd om eens echt om je heen te kijken is er vaak niet. Ik ben afgestudeerd in economie en heb me het grootste deel van mijn werkzame leven beziggehouden met de verwerking van data ten behoeve van financieel beleid.”
,,Mooi werk en het betaalde goed, maar op een dag was ik met een neefje in Artis en ik dacht: 'Ik kom nauwelijks buiten. Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?' Een lang verhaal kort: ik heb een sabbatical ingelast, ben veel gaan reizen en heb mij grondig verdiept en geschoold in mijn passie kunst. Sindsdien organiseer ik exposities als deze, met medewerking van partijen als gemeenten en ambassades. Het bekendmaken van kunst uit de Amazoneregio wordt gewaardeerd. Daar ben ik blij om."
Kunstenaars leggen daar hun hele gevoel in
Natasha Knoppel
Om de verkoop van kunstwerken is het Natasha niet te doen. ,,Belangrijker is de bewustwording dat er aan de andere kant van de wereld prachtige kunst wordt gemaakt. En dat we zorgvuldiger moeten omgaan met het Amazonegebied en meer algemeen met de natuur. Kunstenaars leggen daar hun hele gevoel in. We organiseren ook lezingen en er zijn een educatieve audiotour en projectpublicatie. Tien procent van de inkomsten gaat naar de OIS (Organisatie van Inheemsen in Suriname, red.)."
Benedictio IV - Mighty echo of the Amazon rainforest - revelations of the Guianas, is tot 31 oktober te zien in het Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4. De entree bedraagt 15 euro (kinderen tussen 5 en 9 jaar 9 euro.)
foto: Natasha Knoppel, organisator van Benedictio IV: ,, Boodschap overbrengen in Nederland met het Amazonegebied als middelpunt." © Fred Leeflang
| algemeen dagblad | Door: Karl Flieger