• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KLOKKENLUIDER MILIEUVERVUILING ALCOA/SURALCO WERD DOODGEZWEGEN

| unitednews.sr | Door: Redacie

De samenleving en milieuorganisaties hollen achter de feiten aan door zich zorgen te maken om eventuele milieuschade nu het besluit is genomen om de Paranam-raffinaderij te ontmantelen.

Volgens Parmin Singotiko, gewezen werknemer bij Alcoa/Suralco, is daarvan reeds lange tijd sprake, maar is dit systematisch doodgezwegen; ook dankzij de politiek. Regeringen en de machtspositie die Alcoa in het verleden had in Suriname hebben er volgens hem ervoor gezorgd dat de samenleving bloot werd gesteld aan levensbedreigende milieuverontreiniging. Singotiko is daarvan persoonlijk getuige van en bracht dit ruim 25 jaren geleden naar buiten, maar niemand die naar hem luisterde. Hij werd wel op

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
staande voet ontslagen door Alcoa/Suralco.

Milieuactivist Erlan Sleur, die ook in de protestgroep Actiecomité Alcoa zit, heeft de zorgpunten van Singotiko opgepakt en de afgelopen maanden op meerdere momenten benadrukt. Die zijn nu zeer actueel omdat Alcoa op het punt staat de raffinaderij, waar er heel wat gevaarlijke chemicaliën liggen, te ontmantelen. Het is volgens Sleur niet uitgesloten dat er ook radioactief materiaal vrij kan komen tijdens de ontmanteling.

Singotiko wacht nog steeds op zijn eerherstel, maar zoals de zaken er nu voor staan lijkt dit onwaarschijnlijk. “Deze man is een boegbeeld voor de natuur van ons land”, zegt Sleur. Hij heeft

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
zich vanaf 1993 ingezet. Hij heeft het risico genomen om ontslagen te worden en de toekomst van zijn familie op het spel te zetten door zaken naar buiten te brengen.

Meneer Singotiko heeft die bouwplannen naar buiten gebracht over hoe de Alcoa gif, wat van de fabriek afkomstig is, waaronder die PCP’s, cyanide en noem maar op ergens te storten”, zegt Sleur.

Er is zelfs detailinformatie bekend met betrekking tot specifieke giftige stoffen die op bepaalde locaties gedumpt werden. De reden waarom Singotiko, als klokkenluider, niet werd gehoord is omdat er op het hoogste niveau van het land afstemming zou hebben plaatsgevonden tussen Alcoa en de regering over de milieuvervuiling. “Aan het einde van de Palisadeweg is er één van die stortplaatsen. Niet in die concessie en dat is heel vreemd. Maar het bleek dus met toestemming van de regering gebeurd te zijn”, zegt Sleur. Ook Achter de mud lake. De mud lake is natuurlijk ook een zwaar giftig gebeuren, maar daarachter zou ook een gifbouw moeten zijn. Meneer Singotiko heeft dit allemaal naar buiten gebracht, en de regeringen hebben daarna gezwegen. Hij was samen met Fred Derby om dit naar buiten te brengen”, zegt Sleur.

De milieuactivist, gesteund door enkele collega’s en sympathisanten maken zich op voor een harde strijd tegen Alcoa met betrekking tot milieubescherming bij de ontmanteling van de Paranam-raffinaderij. Wat eventuele vervuiling, die in de jaren negentig zou hebben plaatsgevonden, is ook het laatste woord nog niet gezegd.

UNITEDNEWS

| unitednews.sr | Door: Redacie