fbpx Kiran Mahabier gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Kiran Mahabier gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen

Publicatie datum: 01 feb 2019 | Bron: SurinameNieuwsCentrale.Com | Door: Akhiel Mahabier

Rotterdam – Afgelopen dinsdag is de geneeskundige Kiran Mahabier gepromoveerd tot Doctor in de medische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij is gepromoveerd op het proefschrift Epidemiolgy, Classification and outcome of Humerus Fractures, waarin de behandelingsmethode van de breuk van het bovenarmbeen centraal staat. Het is tot nu toe niet duidelijk hoe de breuken van de bovenarm het beste behandeld kunnen worden: opereren of niet opereren.

Een ieder kan een botbreuk oplopen. In Nederland bijvoorbeeld bij een inwonersaantal van ca. 17 miljoen, loopt volgens de Nederlandse Vereniging van Traumachirurgie elke 6 minuten iemand een botbreuk op.  Een groot gedeelte ontstaat bij jongeren ten gevolge van een verkeers-, bedrijfs- of sportongeval. Een ander gedeelte ontstaat bij ouderen met botontkalking (osteoporose), waardoor de kwetsbare botten al bij een klein ongelukje makkelijk kunnen breken. Voor de patiënt is bij een botbreuk niets belangrijker dan een kundige behandeling met een voorspoedig herstel zonder verder last van te ondervinden. Voor de orthopedische chirurg of de traumatoloog reist na het bekijken van de röntgenfoto meteen de vraag: hoe ernstig is de breuk, kan het behandeld worden met gips of moet het geopereerd worden. De grenslijn tussen opereren en niet-opereren is in de wereld van traumachirurgie nog steeds een groot discussiepunt. In het 236 pagina’s tellende proefschrift heeft Dr. Kiran Mahabier, arts in opleiding tot orthopedisch chirurg, onderzoek verricht naar de aard van de bovenarmbotbreuken en de toegepaste behandelmethoden. Het resultaat moet de medische wereld makkelijker maken om de juiste behandelmethode te kiezen.

Botbreuk van de bovenarm: Opereren of niet opereren?

De operatieve behandeling wordt in zijn proefschrift vergeleken met de conservatieve (niet operatieve behandeling). Welke behandeling is beter of zijn ze beide evengoed? Wanneer zou je moeten opereren en wanneer zou je het alleen in gips kunnen behandelen? Wat zijn de complicaties in de zin van wondinfecties, de zenuwletsels en de functies van de hand, elleboog en schouder bij een van deze behandelvormen. Bij welke behandeling is de bot van de bovenarm eerder genezen. Een groot aantal patiënten zijn nodig om bij deze vergelijking waardevolle (significante) uitspraak te kunnen doen.
 

Omvang onderzoek

Kiran Mahabier wist met veel inzet van zijn team van professoren, specialisten, arts assistenten en andere wetenschappers de samenwerking met 32 ziekenhuizen in Nederland te bewerkstelligen voor dit onderzoek. Vooraf werd vastgesteld dat er minimaal 400 patiënten met een breuk van de bovenarm nodig waren voor dit vergelijkend onderzoek. Zo’n groot vergelijkend onderzoek was er internationaal nog nooit verricht. Elk patiënt zou een jaar lang gecontroleerd worden.

Zo’n groot vergelijkend onderzoek was er internationaal nog nooit verricht. 

De patiënten die op de eerste hulp binnenkwamen bij een van de 32 ziekenhuizen met een gebroken bovenarm werden meteen geregistreerd en de behandeling die ze ondergingen (operatief of conservatief) in een database gedocumenteerd. Na de behandeling werden de patiënten regelmatig gecontroleerd volgens internationale richtlijnen. Hierbij werd de complicaties (wondinfecties, zenuwletsels), de functies van de hand, elleboog en schouder en de duur van de genezing bij de verschillende behandelingen nauwkeurig vastgelegd.

Het onderzoek startte in oktober 2012.

Alhoewel het voorlopig lijkt alsof de operatieve behandeling even goed is als de niet operatieve behandeling, kunnen pas na het bewerken van alle data mogelijk eind 2019 harde conclusies getrokken worden. Kiran heeft samen met radiologen deze botbreuken op een bijzonder nauwkeurige wijze ingedeeld na het bestuderen van honderden röntgenfoto's. Hopelijk kan aan de hand van deze indeling ook een betere keuze gemaakt worden voor het wel of niet opereren van de bot breuken van de bovenarm.  

De professoren hebben bij het verlenen van het doctoraat Kiran Mahabier gecomplimenteerd voor de omvang en grondigheid van het onderzoek. Tijdens de intensieve discussie tussen de professoren en Kiran kwam naar voren, dat gezien de moderne ontwikkeling van het operatiemateriaal (plaat en schroeven of de mergpen), het gebruik van de mergpen via de retrograde methode (ingebracht via de elleboog), steeds meer de voorkeur zal krijgen. Velen kijken daarom uit naar de uiteindelijke verwerking van de data en de conclusies die eind 2019 beschikbaar zullen zijn.

De professoren hebben bij het verlenen van het doctoraat Kiran Mahabier gecomplimenteerd voor de omvang en grondigheid van het onderzoek.

In de voetsporen van vader, Dr. Chander Mahabier

Met het behalen van het doctoraat treedt Kiran Mahabier in de voetsporen van zijn vader, de in Suriname wel bekende chirurg, Dr. Chander Mahabier. Ondanks zijn pensionering bezoekt Dr. Chander Mahabier nog steeds regelmatig Suriname om zijn diensten te verlenen op medisch gebied. Toen Kiran nog vijf was, promoveerde zijn vader in Maastricht aan de Rijksuniversiteit Limburg tot doctor. Dr. Mahabier kreeg in de medische wereld brede bekendheid, toen hij een methode ontwikkelde voor dikke darmoperatie, met als resultaat dat slechts één operatie noodzakelijk was en doorgaans geen tijdelijke uitgang (stoma) aangebracht hoefde te worden. Voor deze methode ontwikkelde hij samen met een medische fabrikant drietal vereiste instrumenten en een spoelvloeistof met een combinatie van bepaalde soorten antibiotica. Deze methode, inmiddels bekend als methode-Mahabier, word thans wereldwijd toegepast. In de praktijk levert de methode-Mahabier, behalve veel gemak voor de patiënt, ook nog eens een behoorlijke kostenbesparing.

Dr. Mahabier kreeg in de medische wereld brede bekendheid, toen hij de mahabier-methode ontwikkelde voor dikke darmoperatie.

Vader als paranimf

Het gebeurt niet elke dag dat een vader de rol van paranimf (begeleider van een promovendus) op zich neemt voor de promotie van zijn kind. Dr. Kiran Mahabier werd bij zijn proefschrift begeleid door Drs. Steven Strang en zijn eigen vader, Dr. Chander Mahabier. Voor vader Mahabier was het een grote eer om als paranimf te kunnen treden voor zijn zoon Kiran en hoopt dat hiermee andere jonge professionals uit de Surinaamse gemeenschap zowel in Nederland als in Suriname de prikkels krijgen om de uitdaging te aanvaarden voor meer wetenschappelijke onderzoeken op internationaal niveau in meerdere disciplines.

Dr. Kiran Mahabier (34), geboren in Heerlen (NL), volgde zijn medische studie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens deze studie was al de basis gelegd voor zijn proefschrift, waarbij hij in zijn afstudeerscriptie de operatieve en niet-operatieve behandelmethode vergeleek bij bovenarm botbreuken. Na afronding van zijn medische studie in 2011, ging hij aan de slag bij afdeling Chirurgie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In 2012 ging hij terug naar het Erasmus Medische Centrum om zich te verdiepen in het wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van bovenarmfractuur. In 2016 is hij begonnen aan zijn opleiding tot Orthopedische Chirurg in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het UMC Utrecht. Kiran is getrouwd met Eva en is trotse vader van zijn zonen Julius en Tobias.

Het proefschrift is te downloaden via onderstaande link:

https://www.orthopeden.org/downloads/607/proefschrift-kiran-mahabier.pdf

 

In de zweetkamer half uur voor het begin van de promotie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.
In de zweetkamer half uur voor het begin van de promotie.

 

Verdediging proefschrift in een druk bezochte zaal tegenover alle professoren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Verdediging proefschrift in een druk bezochte zaal tegenover alle professoren.

 

Prof. Dr. Peter Patka feliciteert Kiran met het behalen van zijn titel Doctor in de Medische Wetenschappen

 

 

 

 

 

 

 

 Prof. Dr. Peter Patka feliciteert Kiran met het behalen van zijn titel Doctor in de Medische Wetenschappen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto-omschrijving: Dr. Kiran C. Mahabier, geflankeerd door zijn paranimfen, vader Dr. Chander Mahabier (l) en Drs. Steven Strang (r).
Fotografie: Akhiel Mahabier.   

Publicatie datum: 01 feb 2019 - 15:05:48 | Bron: SurinameNieuwsCentrale.Com | Door: Akhiel Mahabier

Ga terug

Aanbevolen

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 22:06

Donaties voor kinderhuis Gaytrie

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 22:06

Kinderhuis Gaytrie heeft recentelijk van donateurs een bedrag groot 1000 US dollars en enkele plafondventilatoren mogen...

Starnieuws - vr, 07/03/2020 - 01:19

Suriname valt lager, van 'CCC' naar 'C'

Starnieuws - vr, 07/03/2020 - 01:19

02 Jul, 17:27...

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 04:34

Een vp mag geen concessiehouder zijn, en een concessiehouder kan geen vp worden

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 04:34

Volgens artikel 96 van onze grondwet mogen de president en de vicepresident rechtstreeks noch zijdelings deelhebber...

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 04:34

Salaris dc’s zullen fors stijgen

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 04:34

“Van 8.000 naar 15.000” Dat de salarissen van districtscommissarissen gelijk gesteld worden met dat van een...

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 02:30

Nieuwe regeertermijn wordt opgesplitst in 3 fasen

Dagblad Suriname - vr, 07/03/2020 - 02:30

Het zal geen makkelijke klus voor de opkomende regering zijn om de economie van het land tot 2025 weer op rails te...

Dagblad de West - vr, 07/03/2020 - 02:30

Voorbereidingen nieuwe coalitie gaan door

Dagblad de West - vr, 07/03/2020 - 02:30

Een aantal politici zijn positief getest op het coronavirus. VHP-topper Albert Ramdin, ging gisteren in gesprek met ABC...

Dagblad de West - vr, 07/03/2020 - 02:30

Nieuw aflossingsschema van Oppenheimer lening aangevraagd

Dagblad de West - vr, 07/03/2020 - 02:30

De minster van Financiën, Gillmore Hoefdraad, ging vorig jaar december namens de Staat Suriname, een obligatielening...

Starnieuws - vr, 07/03/2020 - 01:19

ABOP-ondervoorzitter Martinus wil zich laten testen

Starnieuws - vr, 07/03/2020 - 01:19

02 Jul, 20:09...

Dagblad de West - vr, 07/03/2020 - 02:30

Rijstboeren luiden noodklok vanwege tekort aan ureum

Dagblad de West - vr, 07/03/2020 - 02:30

Bhikarie: ‘Kleine boeren worden gedupeerd’ De boeren in Nickerie en Saramacca luiden de noodklok vanwege het tekort...

De Ware Tijd - vr, 07/03/2020 - 04:34

Padie-inzaai Coronie stagneert door wateroverlast

De Ware Tijd - vr, 07/03/2020 - 04:34

Padie-inzaai Coronie stagneert door wateroverlast 02/07/2020 23:11...

CFG Nieuws - vr, 07/03/2020 - 01:21

Mogelijk verschuiving verkiezing nieuwe president en vicepresident, Bouterse testte negatief

CFG Nieuws - vr, 07/03/2020 - 01:21

GFC NIEUWS- Het voornemen om medio juli de machtsoverdracht te doen, gaat waarschijnlijk niet door. Het parlement kan...

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 22:17

Ex-militairen herdenken Dag van Nationale Rouw

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 22:17

Een groep ex-militairen onder leiding van Waldo Jameson heeft afgelopen dinsdag een bloemstuk gelegd bij het monument...

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 22:17

“Wij Surinamers hebben 1 juli toch op een leuke manier doorgebracht”

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 22:17

Gisteren was het 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij oftewel Keti-Koti. Normaal zouden op die dag alle...

Starnieuws - do, 07/02/2020 - 22:18

Hooghart aan Getrouw: Personeel Juspol wordt bedreigd

Starnieuws - do, 07/02/2020 - 22:18

02 Jul, 16:33...

CFG Nieuws - do, 07/02/2020 - 21:11

Nederlandse medici naar Suriname om te helpen tegen Covid-19

CFG Nieuws - do, 07/02/2020 - 21:11

GFC NIEUWS- Enkele medici uit Nederland zullen Suriname ondersteunen in de strijd tegen Covid-19. Een delegatie van...

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 19:05

Maduro krijgt goud niet terug van Groot-Brittannië

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 19:05

1000 miljoen Amerikaanse dollar aan Venezolaans goud, dat ligt bewaard in de Bank of England. Om de strijd tegen het...

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 18:04

President negatief getest op COVID-19

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 18:04

President Desi Bouterse is negatief getest op COVID-19. Bouterse was in contact met de leiders van de nieuwe coalitie...

Starnieuws - do, 07/02/2020 - 18:04

In goudzaak: Britse rechtbank vonnist tegen Nicolás Maduro

Starnieuws - do, 07/02/2020 - 18:04

02 Jul, 12:41...

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 18:04

Huishoudelijke vergadering DNA verschoven naar maandag

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 18:04

Zondag covid test alle DNA leden. Dew Sharman, ondervoorzitter van DNA, heeft daarnet aan Dagblad Suriname medegedeeld...

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

fawaka 020720

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

Dit delen:TweetMeer Print WhatsApp Vind ik leuk:Like Laden...

Waterkant - do, 07/02/2020 - 18:04

NPS partijgebouw ‘Grun Dyari’ ontsmet na corona besmettingen

Waterkant - do, 07/02/2020 - 18:04

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft de deuren van haar partijgebouw ‘Grun Dyari’ aan de J.A. Pengelstraat...

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

India’s Covid-19 gevallen boven 600.000

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

Het aantal coronavirusgevallen in India is gestegen tot boven de 600.000, met ongeveer 18.000 doden. Het land heeft het...

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

EU opent zijn grenzen weer voor 14 landen, maar niet voor Amerikaanse toeristen

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

De Europese Unie heeft zijn grenzen opengesteld voor niet-essentiële reizigers zoals toeristen en de meeste zakenlui...

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

Granger zegt dat hij zal wachten op de verklaring van GECOM

Dagblad Suriname - do, 07/02/2020 - 17:04

Onder toenemende druk om de resultaten van de hertelling, waaruit blijkt dat hij de algemene verkiezingen van 2 maart...

CFG Nieuws - do, 07/02/2020 - 17:02

Volledige lockdown voor de komende week, adviseert NDP politicus aan president

CFG Nieuws - do, 07/02/2020 - 17:02

GFC NIEUWS- Suriname moet de komende week in een volledig lockdown om de kans op het verder verspreiden van het...

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 18:04

Parlementsverkiezingen in Venezuela in december; Juan Guaidó vreest manipulatie

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 18:04

In december dit jaar zullen parlementsverkiezingen in Venezuela plaatsvinden. Dat heeft de nationale kiescommissie in...

Waterkant - do, 07/02/2020 - 14:00

Ouders bezorgd over terugkeer kinderen naar school

Waterkant - do, 07/02/2020 - 14:00

In Suriname gaan toets- en examenleerlingen op maandag 6 juli 2020 weer naar school. Delen van de samenleving, met...

Waterkant - do, 07/02/2020 - 14:00

Eerste huishoudelijke vergadering nieuw parlement Suriname uitgesteld

Waterkant - do, 07/02/2020 - 14:00

De vandaag geplande eerste huishoudelijke vergadering van De nieuwe Nationale Assemblée in Suriname, is verschoven...

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 14:00

Huishoudelijke vergadering DNA verschoven naar morgen

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 14:00

De huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee van vandaag is naar morgen verschoven. Dit besluit is genomen...

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 01:30

Presidentsverkiezing gaat volgende week normaal door

Suriname Herald - do, 07/02/2020 - 01:30

De verkiezing van de president en vicepresident van de Republiek Suriname vindt volgende week normaal voortgang. Dit...

booked.net

    

booked.net