• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HOUTSECTOR SURINAME NIET READY VOOR OVERSTAP NAAR EINDPRODUCTEN

| united news | Door: Redactie

De houtsector in Suriname kan zich terugvinden in de visie van president Chan Santokhi om de export van rondhout tot het verleden te laten behoren. Vanuit regeringswege worden er reeds maatregelen getroffen om de export van rondhout te ontmoedigen, zodat er meer gewerkt wordt aan half- en eindproducten.

Dit betekent een toegevoegde waarde aan hout als grondstof.

De Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten (VBH) vindt dit allemaal mooi uitgelegd, maar de praktijk leert dat de sector nog lang niet in staat is om die overstap te maken. “Hij moet kijken naar wat de technocraten gaan zeggen, en niet die theoretische mensen van hem.

Anders komen we wel in de problemen dat we arbeiders moeten afvloeien, dat sommige bedrijven van ons misschien zelf moeten gaan sluiten. Dat willen wij niet”, zegt VBH-voorzitter Paul Abiteng.

De sector ligt volgens Abiteng complexer in elkaar dan wat er aan de oppervlakte zichtbaar is. Hij is niet tegen de voornemens van de president, maar vraagt wel aandacht voor een integrale benadering. Ook de verwerkingsindustrie is niet afgestemd op het afleveren van eindproducten. “Als we rondhout willen stopzetten moeten we ons dan gaan voorbereiden en dat kan, dat mag. Maar zijn onze zagerijen dan berekend om zoveel hout dat nu

geproduceerd wordt te verwerken hier?”, is volgens Abiteng de vraag. “Het is ook gebleken dat 60% van het hout dat wij verzagen zelf wordt weggegooid. Dus die nieuwe technologieën moeten we gaan toepassen. In het buitenland verbruikt men alles: van zaagsel tot bast van het hout”, zegt Abinteng.

De houtsector in Suriname is in ieder geval zeer onderbenut.

Er kan een veel hogere productie geleverd worden, zonder dat de duurzaamheid in gevaar komt. Suriname heeft de potentie om met een netto productieve oppervlakte van ongeveer 2.5 miljoen hectare aan concessies jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen vierkante meter te oogsten. De nationale productie is nu naar schatting slechts 200.000 vierkante meter.

De Surinaamse houtverwerkende industrie bestaat uit meer dan 70 zagerijen, inclusief kleinere mobiele en draagbare zaaginstallaties. Die hebben samen een geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 600.000 vierkante meter rondhout per jaar. Dit is driemaal hoger dan het werkelijke productieniveau.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie