De Duitse christendemocraten hebben Armin Laschet verkozen tot opvolger van Angela Merkel als partijleider van de CDU. Dat werd zaterdag duidelijk tijdens een online gehouden partijcongres.

Merkel houdt er dit jaar na ruim zestien jaar mee op als bondskanselier.

Merkels CDU is samen met de CSU al jaren veruit de grootste partij van het land. De verwachting is dan ook dat haar opvolger het hoofd van de Duitse regering wordt na de parlementsverkiezingen, die in september worden gehouden.

De strijd ging zaterdag tussen Laschet (de premier van Noordrijn-Westfalen), jurist Friedrich Merz en buitenlandexpert van de CDU Norbert Röttgen. Zij presenteerden zich vanuit een studio in Berlijn. De 1.001 afgevaardigden van de partij mochten vervolgens digitaal stemmen op hun favoriete kandidaat.

Laschet (59) zou niet van plan zijn om de CDU drastisch te hervormen: hij wil dat de CDU een volkspartij van het politieke midden blijft. De liberale premier van de Duitse deelstaat is al sinds 1979 lid van de christendemocraten en gold al als favoriet voor het partijleiderschap. Eerder zetelde Laschet in het Europees Parlement.

Relatie Laschet en Merkel vertoonde scheurtjes

Lange tijd gingen er geruchten dat Merkel hem zag als haar ideale opvolger. Dit jaar begon hun relatie echter scheurtjes te vertonen nadat Laschet - tegen Merkels wens in - pleitte voor een versoepeling van de coronamaatregelen. Hier kwam hij later weer van terug.

Laschet nam het op tegen Merz, die van alle kandidaten de conservatiefste was, en Röttgen. Van laatstgenoemde werd lange tijd gedacht dat hij geen kans zou maken, maar dankzij een intensieve digitale campagne, waarmee hij zich op vrouwen en jonge kiezers richtte, wist hij zich toch kandidaat te stellen voor het partijleiderschap.

Door: NU.nlBeeld: AFP