Coronavirus doorbraak: Is ivermectine de mogelijke doorbraak bij de behandeling COVID-19?
| Medicalfacts.nl | Door: Redactie
04 april 2020 | Onderzoekers aan de Monash University doen een opmerkelijke constatering. Het lijkt erop dat ivermectine het coronavirus COVID-19 kan bestrijden. Ivermectine is een antiparasitair geneesmiddel, dat nota bene in Haarlem wordt geproduceerd. Ivermectine doodt het virus binnen twee dagen (in vitro). De onderzoekers doen nu onderzoek bij mensen en verwachten de eerste resultaten met een maand.
Werking ivermectine
Ivermectin is een specifieke remmer van de importin alfa/bèta-gemedieerde nucleaire import en daardoor in staat om reproductie van virussen, zoals bijvoorbeeld influenza, HIV en denguevirus te remmen. Daarnaast remt ivermectine verlamt de spieren van bepaalde parasieten.
Het is geregistreerd bij
Het antiparasitaire middel is breed beschikbaar. Nu blijkt uit onderzoek van de Monash University dat een enkele dosis van ivermectin het SARS-CoV-2 virus kan remmen. Hoewel nog niet bekend is hoe ivermectin precies werkt op het coronavirus COVID-19, blijkt het middel waarschijnlijk in staat de groei van het virus te dempen. De volgende stap is dat wetenschappers de juiste menselijke dosering gaan bepalen, om ervoor
Het zal het een tijdje duren voordat het middel breed beschikbaar is bij COVID-19. Wetenschappers verwachten dat het minstens een maand zal duren voordat klinisch onderzoek is afgerond. Voordat ivermectin kan worden gebruikt om coronavirus te bestrijden, is financiering nodig om preklinische en klinische onderzoek te doen. Ivermectin is een geregistreerd anti-parasitair middel dat ook in vitro effectief bleek te zijn tegen virussen zoals HIV, dengue en influenza. De studie is het gezamenlijke werk van Monash Biomedicine Discovery Institute en het Peter Doherty Institute of Infection and Immunity. Dr Kylie Wagstaff van het Monash Biomedicine Discovery Institute’s leidt de studie.
Ivermectine
Ivermectine beschermt jaarlijks meer dan 100 miljoen mensen tegen rivierblindheid. Een klein team in Haarlem werkt dagelijks aan de productie ervan. MSD in Haarlem is de enige fabriek ter wereld waar ivermectine gemaakt wordt. Ivermectine werkt tegen rivierblindheid: de op één na belangrijkste oorzaak van blindheid als gevolg van infectie. Naar schatting lopen wereldwijd zo’n 120 miljoen mensen de kans de ziekte te krijgen, vooral in Latijns-Amerika en Afrika. De merknaam is Mectizan.
Donatie
In 1987 zette MSD het Mectizan Donatie Programma op. In de 35 landen waar rivierblindheid voorkomt, worden inmiddels jaarlijks meer dan 100 miljoen mensen behandeld met dit geneesmiddel. MSD doneert het medicijn zoveel en zolang als nodig. Het wordt daarnaast ook ingezet om de zogenoemde olifantsziekte (elefantiasis) te bestrijden.
Ivermectine is beschikbaar in tabletvorm. Verschillende organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, verspreiden de tabletten, die MSD kosteloos ter beschikking stelt in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.
UPDATE: 5 april
Experimenteren met ivermectine gevaarlijk
Gezondheidsautoriteiten waarschuwen mensen om niet te experimenteren met ivermectine, het kan fatale gevolgen hebben. Ivermectin wordt namelijk al jaren gebruikt bij de behandeling van een reeks aandoeningen, waaronder hoofdluis en schurft. Ivermectine is daarom makkelijk verkrijgbaar als lotion en shampoo. Het zeer onverstandig om deze middelen te gebruiken op het haar en hoofdhuid om tegen luizen te behandelen maar ga het niet innemen!!!. Er blijken al mensen in ziekenhuizen te zijn opgenomen die gehoord hadden over mogelijke ontwikkelingen met ivermectine en vervolgens het antiluizenshampoo hebben ingenomen. Het innemen van het shampoo kan dodelijk zijn.
De studieresulaten zijn in pre-proof gepubliceerd in Antiviral Research van 3 April 2020, 104787 In Press, Journal Pre-proof
| Medicalfacts.nl | Door: Redactie