• vrijdag 29 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: van Diaspora naar Triaspora: Suriname, Marokko en Turkije ...

| FB | Door: Robby Makka

“Suriname, het land van goud en olie verarmt”. Zo kopte NRC Handelsblad 2 jaren geleden in Nederland de economische situatie in Suriname, voornamelijk samenvattend voor de Surineds in NL (diaspora).

Maart van dat jaar was een bijzondere maand, de maand van valutaveilingen. Veel zakenlieden en ondernemers uit Nederland en vooral Rotterdam, Amsterdam en Den haag waren in Suriname om -via hun “banken”en tussenpersonen- deel te kunnen nemen aan deze valutaveilingen. Na een aantal veilingen vanaf -22 maart tot begin mei- is dit experiment gestopt, maar de koers is nog niet gestabiliseerd, ook nu nog niet in 2020.

Mama Sranang is ziek, want

NOS toonde – na 3 maanden- ons afgelopen week tv-beelden van schrijnende armoede waarbij vele brokken in hun kelen krijgen. De ontevredenheid onder de Surinaamse bevolking stijgt en de grote groepen demonstranten zijn meerdere malen de straat opgegaan. Er komt een saneringsplan. Het is voor Suriname wellicht pompen of verzuipen. Zullen wij de leningen kunnen terugbetalen?

Maar het is niet om te treuren. In de jaren ´92 kende: ”Su” ook al valutaveilingen. Toen was er een SAP, het Structurele Aanpassingsprogramma. Vicepresident Adhin was eens op bezoek bij Modi in India. DNA-voorzitter Simons was in Canada., President Bouterse in Cuba, Minister Hoefdraad

in Maleisië en voormalig Minister Badrising in Turkije. Maar niemand kwam naar Nederland. Er is ook een herstel- en crisisplan van vijftig pagina’s aangeboden aan het Parlement.

Eerder heb ik een inleiding mogen houden over 143 jaar herdenking van de Hindoestaanse immigratie in Den Haag. Het thema was “van Lalarookh naar Den Haag”, hierbij memorerende India-Suriname-Nederland, het zogenaamde Triaspora. Van alle drie landen werd het volkslied uit volle borst gezongen. Mijn oproep was dan ook om ‘Su’ altijd te blijven steunen, want Suriname is de grond waar zware offers is gebracht. Laten wij Suriname samen uit het dal halen, niet alleen als herdenkers van 147 HI, maar als co-denkers en commentatoren van welk plan dan ook.

Ik zei hierbij dan ook: “En wij, met zijn allen, zijn de eer en de voorbeeldige uitdrager van Suriname, ook in Nederland. Sommige zijn helden en weer anderen zijn trots”. Maar wij zijn Triaspora. Als we vanaf het begin zouden werken aan het goed kanaliseren van kennis en kapitaal voor Suriname, met gezonde politieke verhoudingen, dan was dit alles veel beter dan de leningen zoals deze er nu uit ziet.

Suriname is het land die de diaspora regelmatig bezoekt en waar bijvoorbeeld Simon Clerq, (28 jaar), vertrokken vanuit Zuid-Europa (Frankrijk), nu wonend en werkend in Suriname, een bedrijf heeft gestart en pizza exporteert. Pizza uit Suriname! Ja, ja, Hawaiian pizza, met Surinaams ananas van pizzabakker Kasima. Kunt u het geloven? Franse pizza, naast Roti, Pom, Pastei, Blauwgrond en Chi Min. En anno 2020?

De Surinaamse buitenlanders hebben gemiddeld 25% economie in Suriname. Suriname heeft tussen de 20 en 30% van zijn bbp te danken aan deze sterke affiniteit van de diaspora. Rond 70% van de toeristen die Suriname bezoeken bestaat uit diaspora. De top vier diaspora economieën uit het Caribische gebied zijn: Dominicaans Republiek (New York), Jamaica (London), Suriname (Amsterdam, etc.) en Guyana (Toronto). Er is meer innovatief ondernemerschap nodig tijdens deze financiële crisis in Suriname. IMF kan Suriname noodinfuus, noodkrediet of steun geven van bijkans x miljard $, omdat vooral de koers op hol is geslagen. De economie is lijdend in plaats van leidend. De eurokoers is deze maand boven de 7, de zwarte markt 8 en de pikzwarte zelfs boven 8. De Surinaamse munt, de SRD, is heel zwak geworden.

Turkije is verbonden met de EU (kandidaat) dankzij het feit dat er miljoenen Turken in Nederland wonen. Er zijn 4 generaties Turken in Nederland die nog steeds een sterke band hebben met Turkije. Zij hebben een dubbele nationaliteit ingevoerd.

Ook de Marokkaanse diaspora is een belangrijke co-motor voor ontwikkeling voor Marokko. Meer dan drie miljoen Marokkanen en hun nakomelingen wonen “buiten”. Enkele jaren geleden benaderde hun bijdrage 5 miljard euro. Marokko behoort tot de top 10 van de ontvangende landen.

En die van de Surinaamse diaspora? Ongeveer 150 miljoen euro. Kunnen wij als diaspora meer doen? Ja. Willen wij wederzijdse bedrijvigheid? Wie niet! Ik geef je een “opdracht”: laat ons doen, tree voor tree, zoals Turken en Marokkanen doen. We kunnen de Triaspora bundelen en met de Surinaamse diaspora over de hele wereld de economie van Suriname ondersteunen. Ik ben ervan verzekerd, dat bij een goede uitvoering van een diaspora roadmap over de Triaspora landen, deze veel beter is dan het IMF-crisisplan. Wellicht kopt NRC dan over een aantal jaren: “Suriname, het land van Diaspora en Diaspora groeit naar TRIASPORA.

| FB | Door: Robby Makka