• vrijdag 27 January 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BREAKING: Regering van Guyana gevallen

| de ware tijd | Door: Ivan Cairo

PARAMARIBO - De regering van Guyana is vrijdagavond aan het einde van een zenuwslopende vergadering gevallen. Hoog spel van oppositiepartij PPP/C leverde resultaat op nadat coalitie-parlementariër Charrandass Persaud (APNU+AFC) stemde voor de motie van wantrouwen van de oppositie.

De regering van president David Granger werd weggestemd met 33 stemmen voor en 32 tegen. Dit houdt in dat binnen drie maanden nieuwe algemene verkiezingen moeten worden gehouden.

Persaud, een assembleelid uit Berbice, herhaalde op zijn minst vier keer dat hij voor de motie stemde, terwijl de hel losbarstte in het Guyanese parlement. Pogingen van verschillende fractiegenoten om hem op andere gedachten te brengen leverden niets op. De stemming kwam aan het einde van een ruim zeven uur durende, zenuwslopende vergadering waarbij de regering flink op de korrel werd genomen door de oppositie.

De Nationale Assemblee was in rep en roer nadat het coalitielid voor de motie van wantrouwen had gestemd. De regeringsfractie werd compleet overrompeld door zijn stemgedrag. Donderdag nog zei vicepresident Moses Nagamotoo dat niemand van de coalitie zou stemmen voor de motie die door oppositieleider Bharrat Jagdeo was ingediend. De tegenslag voor de regering komt op een moment waarop president Granger kampt met gezondheidsproblemen en ook de voorzitter van de Guyanese Kiescommissie fysiek niet fit is.

Foto: Coalitieparlementariër Charrandass Persaud zorgde ervoor dat de regering-Granger vrijdag in Guyana omver werd geworpen. Foto: Stabroek News  
 

| de ware tijd | Door: Ivan Cairo