• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Alle leningen van Suriname op een Rij

Alle leningen van Suriname op een Rij - Klopt het nog?

| facebook - WakkerSuriname | Door: Redactie

Met stip op de eerste plaats in de lijst met de meest opvallende leningen is de staatsobligatie via het Oppenheimer Fund, waarbij 550 miljoen US-dollar werd geleend tegen een jaarlijkse interest van 9,25 procent, wat neerkomt op een slordige 50 miljoen euro per jaar.

De looptijd van de lening bedraagt tien jaar. Op 19 oktober 2026 zal de regering die op dat moment de macht heeft dus zomaar eventjes 1 miljard (!) US-dollar moeten ophoesten, bijna dubbel zoveel als wat oorspronkelijk is geleend. En waarvoor? Om oude leningen van Staatsolie en de EBS en achterstallige betalingen van de overheid terug te

betalen.

Daarnaast doet een overeenkomst die Hoefdraad al in september 2015 sloot met de CBvS de alarmklokken luiden. Pittig detail: Hoefdraad was op dat moment ook nog de facto governor van de moederbank, aangezien die een maand na zijn overstap naar de regering nog geen opvolger voor hem had gevonden.

En zo gaf de man die tegelijk governor en minister was die maand groen licht voor een lening van de CBvS aan de regering van SRD 2,5 miljard. Maar Hoefdraad klopte de afgelopen twee jaar niet alleen bij de Centrale Bank aan om geld los te krijgen. Ook DSB, Hakrinbank, Republic Bank,

ABN AMRO, de Israel Discount Bank en banken in Italië, en China, kregen telefoontjes onze minister van Financiën. Zelfs bij de NDP-vrienden van de Combé Markt en bij de handelszaak Chotelal werd aangeklopt.

Bij Combé Markt ging het om SRD 10,6 miljoen voor pakketten met basisgoederen en bij importbedrijf Chotelal om SRD 199,3 miljoen. En als dat alles nog niet genoeg is, bevat de lijst van Hoefdraad ook nog eens 39 leningen die hij voornemens is in de nabije toekomst af te sluiten. Hij kan zomaar zijn gang gaan, want de regeringscoalitie stemde er in het parlement mee in de wet op de Staatsschuld te degraderen tot een tandeloze papieren tijger.

| facebook - WakkerSuriname | Door: Redactie