• maandag 23 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Maffia-staat’: hoe Venezuela ‘erger werd dan een narco-staat’

| https://finance.yahoo.com | Door: Redactie

Dankzij olie was Venezuela ooit het rijkste land in de regio - voordat het het armste land van het continent werd, verwoest door corruptie en een vlekkeloos economisch beleid. En te midden van de economische neergang werden hooggeplaatste regeringsambtenaren opvallend rijk. Maar hoe?

Volgens Amerikaanse aanklachten, voormalige regeringsfunctionarissen en regionale experts, bouwden functionarissen verbonden aan de door Iran gesteunde militante groep Hezbollah en leden van de regering van Maduro een enorm drugssyndicaat op, terwijl het grootste deel van het land steeds meer moeite had om voedsel te vinden om te eten, of medicijnen om zorg voor de zieken.

"Venezuela was een narco-staat

enkele jaren geleden, maar het is donkerder en meer onheilspellend geworden," vertelde Mike Vigil, voormalig DEA Chief of International Operations, aan Yahoo Finance (video hierboven). “Ik beschouw het als een maffia-staat. Omdat het niet alleen drugshandel is, maar ook financiële misdaden, het witwassen van geld, piraterij en allerlei soorten mensenhandel. Het is dus erger geworden dan een narco-staat. '

 

Justice Minister Tareck El Aissami, center,walks among packs of cocaine displayed at a military base in Puerto Cabello Venezuela, Monday, July 27, 2009. (AP: Ariana Cubillos)

Foto: Minister van Justitie Tareck El Aissami, centrum, loopt tussen verpakkingen van

cocaïne getoond op een militaire basis in Puerto Cabello Venezuela, maandag 27 juli 2009. (AP: Ariana Cubillos)

Het delen van een poreuze grens met Colombia, waar meer dan 90% van de cocaïne naar de VS komt, heeft Venezuela gediend als het begin van een drugsweg rechtstreeks naar drugsgebruikers over de hele wereld.

Video: https://youtu.be/jZnKP0IxOQ8

"Venezuela is waarschijnlijk de cocaïnehoofdstad van de wereld geworden," vertelde Centrum voor een Secure Free Society-uitvoerend directeur Joseph Humire, die meerdere keren aan het Congres heeft verklaard met betrekking tot criminaliteit in Latijns-Amerika, aan Yahoo Finance. “Alles wat niet alleen naar de Verenigde Staten, naar Brazilië en Argentinië, of naar Europa of Afrika gaat, is vrijwel een overslagcentrum voor die cocaïnehandel. Elk groot kartel voor cocaïnehandel in de wereld is de afgelopen 20 tot 30 jaar aanwezig in Venezuela. ”

Operaties voor de massale onderneming worden gefaciliteerd door corrupte leden van de regering van Venezuela en de zware betrokkenheid van de transnationale aspecten van Hezbollah, volgens experts.

 

Cocaine trafficking routes around the world being in Venezuela's neighborhood. (Source: UNODC, Yahoo Finance)

Foto: Cocaïnehandelroutes over de hele wereld in de buurt van Venezuela. (Bron: UNODC, Yahoo Finance)

Sinds het midden van de jaren 90 heeft het Cartel of the Suns een drugshandel in Venezuela. Ondanks zijn naam is het 'Cartel de los Soles' geen kartel in de traditionele zin van het woord. Vigil beschrijft de organisatie als een "losse federatie van regeringsfunctionarissen en militaire officieren in Venezuela."

Volgens Vigil zijn ze geëvolueerd tot een criminele organisatie die "tonnen cocaïne" naar Europa en de Verenigde Staten verplaatst via het Caribisch gebied, Midden-Amerika en Mexico.

In eerste instantie legde Vigil uit dat het Cartel of the Suns tevreden was met het aannemen van steekpenningen van Colombiaanse drugshandelorganisaties en "subversieve organisaties" zoals het National Liberation Army (ELN) en de Armed Revolutionary Forces of Colombia (FARC). "

"Maar toen wilden deze kartels en deze netwerken voor drugshandel meer van de Venezolaanse autoriteiten," legde Vigil uit. "In plaats van alleen maar naar al hun activiteiten te kijken, begonnen ze meer betrokken te raken en de beweging van cocaïne te vergemakkelijken."

Bron: https://finance.yahoo.com/news/venezuela-cocaine-aeroterror-hezbollah-i…

| https://finance.yahoo.com | Door: Redactie