• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CARIBBEAN ENERGY CHAMBER KIJKT UIT NAAR SAMENWERKING SURINAME, GUYANA EN TRINIDAD

| united news | Door: Redactie

Foto: Melanie Chen, oprichter en voorzitter van de Caribbean Energy Chamber (CEC).

Natuurgas wordt steeds vaker ingezet als overgangsbrandstof en kan in het Caribisch Gebied worden gewonnen. Plannen hiervoor zijn reeds kenbaar gemaakt door diverse landen in de regio, waaronder Suriname.

Strategische samenwerkingen, vooral tussen Guyana, Suriname en Trinidad & Tobago, biedt aanzienlijke economische en operationele synergiën, niet alleen voor deze landen, maar ook voor het bredere Caribisch gebied. Dit stelt Melanie Chen, oprichter en voorzitter van de Caribbean Energy Chamber (CEC).

Guyana en Suriname hebben significante nieuwe olie- en gasontdekkingen gedaan, wat heeft geleid tot een versnelde economische groei, vooral in Guyana.

Suriname moet de productie van zijn ontdekkingen nog starten, maar er is enorm economisch potentieel voor de toekomst.

Volgens Chen kan de energiesector van Trinidad & Tobago (T&T) vanuit het perspectief van de productie van olie, gas en afgeleide producten zoals LNG, ammoniak, methanol en gesmolten metalen, worden omschreven als volwassen met duidelijke tekenen van achteruitgang. Toch heeft Trinidad & Tobago een geavanceerde downstreamsector met ongebruikte capaciteit die onmiddellijk kan worden benut. “Dit is belangrijk gezien de effecten die CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) en IRA (Inflation Reduction Act) zullen hebben op de olie- en gasindustrieën en de gerelateerde downstreamsectoren in

de toekomst. Dit betekent dat tijdsefficiëntie bij het monetariseren van olie- en gasreserves en afgeleide producten van cruciaal belang zal zijn voor duurzame economische ontwikkeling in het zuidelijk Caribisch gebied,” aldus Chen.

De regio heeft zich gecommitteerd aan het verhogen van hernieuwbare energie in haar energiemix, dus er is aanzienlijk groeipotentieel, aangezien de penetratie van hernieuwbare energiebronnen tot nu toe beperkt is.

Echter, gezien technologische en kostenbeperkingen, moet de regio de juiste balans vinden tussen duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid om de beste uitkomst te krijgen voor energiezekerheid voor haar burgers, zo benadrukt Chen.

Uitdagingen voor de Caribische Energiesector

Maar er zijn ook uitdagingen waarmee de Caribische energiesector wordt geconfronteerd, zoals klimaatverandering en mondiale conflicten die de regio direct of indirect beïnvloeden. “Klimaatverandering heeft een onevenredige impact op het Caribisch gebied en vereist mondiale samenwerking om de effecten ervan aan te pakken. Bovendien hebben geopolitieke spanningen buiten de Cariben, vooral recente conflicten, geleid tot stijgende voedsel- en energieprijzen, wat de volatiliteit van de mondiale markt onderstreept,” legt Chen uit.

Binnen de Cariben zijn er duidelijke verschillen in het energielandschap. Het zuidelijke Caribisch gebied (Guyana, Suriname en Trinidad & Tobago) heeft aanzienlijke olie- en gasreserves en veel lagere energieprijzen voor hun burgers. De rest van de Cariben is echter sterk afhankelijk van geïmporteerde brandstoffen en heeft enkele van de hoogste energieprijzen ter wereld.

De meeste Caribische landen hebben ambitieuze netto-nul doelen gesteld, maar hernieuwbare energie (inclusief waterkracht) maakt momenteel slechts ongeveer 9% van de energiemix uit, en exclusief waterkracht slechts 5-6%. “Er is een rol voor een entiteit zoals de CEC om op een consistente en duurzame basis meer dialoog en samenwerking op werkvloerniveau mogelijk te maken om sneller actie te ondernemen met betrekking tot de overgang naar een koolstofarmere toekomst (netto-nul), energiezekerheid en betaalbaarheid en veerkracht van energiesystemen,” concludeerde Chen.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: STAATSOLIE WIL GEBRUIK MAKEN VAN GASEXPERTISE TRINIDAD

 

| united news | Door: Redactie