• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Buitengewoon Inheems congres van Zuid-Amerikaanse landen voor het eerst in Suriname

| snc.com | Door: Redactie

Op 23 en 24 november wordt het buitengewone congres van de COICA gehouden in Paramaribo. Dit is de eerste keer in het 38-jarig bestaan van de COICA dat een buitengewoon congres van inheemse vertegenwoordigingen in Suriname zal plaatsvinden. De laatste keer dat Suriname een COICA vergadering hostte was in 1999.

De COICA is het coördinerend orgaan van inheemse organisaties uit negen Zuid-Amerikaanse landen, te weten Peru, Guyana, Ecuador, Bolivia, Brazilië, Frans-Guyana, Suriname, Venezuela en Colombia. Namens Suriname is de Organisatie van Inheemsen (OIS) vertegenwoordiger; zij zijn tevens medeoprichter van de COICA die sinds 1984 bestaat. Dat het buitengewone congres in Suriname wordt gehouden,

biedt een podium om Suriname en de vraagstukken van haar inheemsen verder uit te dragen. De inheemse delegaties van negen landen, bestaande uit ruim honderd personen, zullen gedurende drie dagen ons land aandoen.

Op 23 november zal de conferentie feestelijk geopend worden met speeches van de deelnemende organisaties, de Granman der Trio, de Granman der Wayana, de voorzitter van de VIDS (Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname) en een afvaardiging van de regering. Het resterende deel van de vergadering staat met name in het teken van evaluaties en bestuursverkiezingen van de COICA, en zal derhalve in besloten setting zijn.

De voorzitter van de Organisatie van Inheemsen Suriname, dhr. Sirityo Aloema, geeft aan verheugd te zijn dat de COICA verwelkomd mag worden in Suriname. “Wij zijn al 38 jaar lid en hebben nu wederom de kans om onze collega’s meer van Suriname te laten zien. Wij kijken dan ook uit naar een vruchtbare sessie en een luisterend oor van de regering.”

keynews


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie