• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BTW plichtigen moeten zich online registreren

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


Het ministerie van Financiën en Planning, in deze het directoraat Belastingen, is bezig met de implementatie van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). De BTW wordt een vervanger van de omzetbelasting (OB). Op een persconferentie vandaag voortgezeten door de ad-interim minister van Financiën, Albert Ramdin, werd er meer uitleg gegeven over de BTW. De Wet BTW is inmiddels afgekondigd.

Per 14 oktober is het nieuwe registratiesysteem ook live gegaan. Een demo van het nieuwe systeem is al gepresenteerd aan de Federatie van Belastingadviseurs.

“De andere stakeholders volgen

ook binnenkort”, zegt Mike Bruyne, belast met de implementatie van de BTW. “Per 1 november is het online-registratieportaal beschikbaar voor het publiek. Voor grote bedrijven wordt door de Belastingdienst een kennisgeving verzonden tot BTW-registratie.

Dat zijn zo een 150-tal bedrijven. De overige klanten zullen via de algemene communicatiecampagne worden gevraagd zich te registreren. De formalisatie van de portalen voor de digitale aangiften zijn in proces. Het is de bedoeling dat klanten ook digitaal hun belasting verplichting voldoen”, zegt hij. De communicatie naar het publiek wordt binnenkort opgevoerd via de media en social media. 

Fernandes Autohandel en Telesur zijn de eerste twee grote

bedrijven die zich geregistreerd hebben. Ze kregen hun certificaat overhandigd door minister Ramdin. “Ik geloof niet dat de prijzen van bijvoorbeeld auto’s omhoog zullen gaan door de invoering van de BTW. Ik denk juist dat er een gezondere concurrentie komt nu, gelet op het fenomeen van onderfacturering enz.”, zei Maurice Brahim, directeur van Fernandes Autohandel. In de implementatiefase van de BTW zullen bedrijven toch wel extra kosten moeten maken voor aanpassingen aan hun software. 

Belastingdirecteur Ismael Kalaykhan geeft aan dat met de BTW er prijsverhogingen kunnen komen, omdat er meerdere schakels zijn waardoor een product gaat. “Daardoor komt er meer druk op de prijs. Indien er minder schakels zijn, is er best wel dat de prijzen niet omhoog zullen gaan. Wat vast staat is dat het systeem zichzelf gaat corrigeren”, zei hij. Volgens Kalaykhan zullen alle diensten en producten belast worden met BTW, tenzij er vrijstelling is gegeven voor die dienst of het product. De beloofde aanpassing van de belastingschijven bij de introductie van de BTW zal ook komen. “Dat gaat eind van het jaar wel aangepast worden, alleen weet ik nu niet hoe dat eruit zal zien. Dat gaan we in tripartiet overleg met alle partijen moeten doen”, zegt hij. “De brede schouders gaan de zwaarste lasten moeten dragen.”

Minister Ramdin zegt dat de invoering van de BTW een van de eisen is van het IMF. “We hebben de invoering niet gehaald voor 1 juli 2022, omdat er meer tijd nodig was voor de discussies. Daarmee liep ook een review van het IMF mis. Dat is een realiteit. Maar binnenkort gaan er weer reviews plaatsvinden vanuit het IMF. Nu hebben we de Wet BTW aangenomen, zijn we bezig met de implementatie en de invoering is op 1 januari 2023. We zijn hoopvol gestemd dat het IMF wel goedkeuring geeft dit keer”, zegt Ramdin.

 

04 Mar 2024 | sun.sr | Door: Redactie