• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BRIEF: Betreft: Het AOW-gat van de Surinaamse Nederlanders

| snc.com | Door: Redactie

Rotterdam, 18 april 2022

Ministerie van Sociale Zaken
T.a.v. de heer Mark Bastiaanse
 

Afdeling Volksverzekeringen Parnassusplein 5 | 2511 VX | Den Haag

Betreft: Het AOW-gat van de Surinaamse Nederlanders

Geachte heer Bastiaanse,

Hierbij doe ik u mijn open brief d.d. 28 maart 2022 aan de leden van de vaste commissie
voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten- Generaal en
minister Carola Schouten als bijlage toekomen.

Inleiding

De Surinaamse Nederlanders, verenig u en maak één vuist om ervoor te zorgen, dat het AOW-gat wordt gerepareerd. De Surinaamse Nederlanders worden in Nederland als tweede rangburgers beschouwd. Dat is al vanaf 1954 het geval.

Suriname was vanaf 1954 tot 25 november 1975 onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1957 woonde een gering aantal witte Nederlanders in Suriname. Dat was de reden voor Nederland om bij de invoering van de AOW op een slinkse wijze ervoor te zorgen, dat de inwoners van Suriname geen aanspraak zouden maken op AOW. Het was geen geldkwestie. Nederland was en is een rijk land. De regeringsleiders van de jaren 50 beschouwden de zwarte mensen in Suriname en in Nederland als minderwaardig. U leest het goed.

Zwarte mensen in Suriname en in Nederland zijn niet alleen de Creolen en de

Marrons, ook de Hindoestanen, de Javanen, de Indianen en de Chinezen. Indien de bevolking in Suriname meer witte mensen had, dan was het woord “Rijk “ geen enkel probleem geweest. Het was dan vanzelfsprekend, dat Suriname ook meedeed met de AOW. Deze constatering zal hard overkomen bij de huidige regeringsleiders en aantal Nederlanders, maar de waarheid is niet altijd mooi.

De Surinaamse Nederlanders zijn altijd als tweede rangburgers behandeld. Gaat u maar na hoeveel inwoners Suriname had bij de invoering van de AOW. In 1957 had Suriname 260.000 inwoners en Nederland had 11.000.000 inwoners. Anno nu heeft Nederland ruim 17.300.000 inwoners. Er zijn miljoenen mensen van andere landen na 1975 in Nederland komen wonen. De Surinaamse Nederlanders mogen niet vergeleken worden met de andere groepen mensen.

De Raad van State zegt, dat er geen juridische grondslag is om tot reparatie over te gaan. Wel nu: Nederland heeft op een slinkse wijze de bevolking van Suriname uitgesloten van de AOW. De Nederlandse overheid was op de hoogte, dat het Surinaamse volk niet goed was opgeleid. De Nederlandse overheid heeft de bevolking in Suriname vanaf hun zeggenschap in Suriname niet verteld en geleerd wat de consequenties zijn wanneer de mensen oud zijn en niet meer kunnen werken en geen inkomen hebben. Op grond van deze constatering mag er gerust een streep gezet worden in het advies van de
Afdeling Advisering van de Raad van State. Er is wel een juridische grondslag om tot reparatie van het AOW-gat van de Surinaamse Nederlanders over te gaan. Leest u maar zelf.

Er is namelijk sprake geweest van misleiding van de onderdanen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Unquote De volledige brief treft u in de bijlage aan.

De heer Ram Rambaratsingh heeft mij vandaag erop geattendeerd, dat minister Schouten op woensdag 20 april 2022 met een aantal Surinaamse Nederlanders zal praten. De heer Rambaratsingh is ook uitgenodigd om aanwezig te zijn en uiteraard deel te nemen aan het gesprek met de minister.

De Surinaamse Nederlanders in Nederland roepen de Nederlandse regering op om het advies van de Commissie Sylvester te volgen. De heer Rambaratsingh, één van de woordvoerders van het AOW-gat dossier, zal woensdag a.s. namens alle Surinaamse Nederlanders deze oproep nogmaals kenbaar maken. Mijn organisatie - Stichting FinanceSuriname - communiceert met een groot deel van de Surinaamse Nederlanders in Nederland en in Suriname.

De Surinaamse Nederlanders vinden mijn opinie zoals verwoord in de Open brief d.d. 28 maart 2022 goed en staan achter de oproep zoals verwoord in de brief. In de voorbereiding van het interview in Business Talks met de heer Jan Pronk, minister in het kabinet Den Uyl, heb ik over het AOW-gat met hem gecommuniceerd. Via het You Tube kanaal radio Stanvaste kunt u zelf horen, dat de heer Jan Pronk zijn verbazing over het AOWgat dossier heeft uitgesproken.

De heer Pronk en vele (Surinaamse) Nederlanders zijn van mening, dat de heer Koolmees (ex minister SZW) geen advies bij de Raad van State hoefde aan te vragen. De heer Pronk roept de Nederlandse regering op om tot reparatie over te gaan. De heer Pronk is ook uitgebreid gehoord door de Commissie Sylvester. Het overleg op woensdag 20 april a.s. is van 9.30 uur tot 10.30 uur. U heeft de gastenlijst al samengesteld, Ik heb geen uitnodiging ontvangen. Dat is de reden, dat ik u vandaag deze brief stuur.

Ik ben uiteraard bereid persoonlijk met de minister te overleggen, daar ik van mening ben, dat er wel een juridische grondslag is om tot reparatie van het AOW-gat van de Surinaamse Nederlanders over te gaan.

Met vriendelijke groet,

Dennis Lapar Directeur van Stichting Finance Suriname Rotterdam, 18 april 2022

Emailadres: d.lapar@kpnplanet.nl

CC: Organisaties/personen in Nederland, die zich bezig houden met het AOW-gat van Surinaamse Nederlanders;

Bijlage : Open brief d.d. 28 maart 2022/ Opinie: Surinaamse Nederlanders en het AOW-gat

| snc.com | Door: Redactie