• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BRICS | HET STREVEN TE DE-DOLLARISEREN WINT TERREIN – JAKARTA

| united news | Door: Redactie

Het economische blok van ontwikkelingslanden werkt aan een nieuwe reservemunt.

Indonesië volgt het voorbeeld van de BRICS-groep in zijn beleid om bij handel en financiële transacties af te stappen van de Amerikaanse dollar, aldus de centrale bank van het land. Jakarta heeft transacties in de lokale valuta ingevoerd om grensoverschrijdende transacties af te wikkelen, meldt het portaal SINDOnews, dat Bank of Indonesia Governor Perry Warjiyo citeert.

“Indonesië is begonnen met de diversificatie van het gebruik van valuta in de vorm van LCT [handel in lokale valuta]. De richting is dezelfde als die van de BRICS. In feite is Indonesië concreter”, zei Warjiyo vrijdag

tijdens een persconferentie met de vergadering van de raad van gouverneurs. Indonesië heeft de praktijk al toegepast met een aantal landen, zoals Thailand, Maleisië, China en Japan, voegde hij eraan toe. Het land is ook van plan begin mei een samenwerkingsovereenkomst met Zuid-Korea te ondertekenen met betrekking tot de handel in lokale valuta.

De verklaring van Warjiyo komt op een moment dat het BRICS-blok – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – beweert te werken aan de oprichting van een gezamenlijk betalingsnetwerk om de afhankelijkheid van het westerse financiële systeem, en van de dollar in het bijzonder, te verminderen.

De lidstaten hebben het

gebruik van lokale valuta in de onderlinge handel opgevoerd en werken ook aan de oprichting van een nieuwe reservemunt. Vorige maand ondertekenden Brazilië en China een overeenkomst om in hun eigen valuta’s te handelen, waardoor de greenback als tussenpersoon wordt afgeschaft.

De pogingen van China om de dollar te laten vallen in de internationale handel zijn toegenomen tegen de achtergrond van de ingrijpende sancties die westerse landen hebben ingesteld tegen Rusland, een belangrijke mondiale energieproducent en -exporteur. Ook Indiase beleidsmakers hebben verschillende stappen ondernomen om in de onderlinge handel met Moskou over te stappen van de greenback op roebels en roepies.

Rusland begon zijn economie te de-dollariseren in 2014, toen het Westen de eerste sanctieronde tegen het land invoerde vanwege de Krim. Sinds vorig jaar stimuleert Moskou het gebruik van alternatieve valuta in transacties, waarbij president Vladimir Poetin eerder suggereerde dat de Chinese yuan op grotere schaal moet worden gebruikt, niet alleen in de handel met China, maar ook in transacties van Rusland met landen in Afrika en Latijns-Amerika. Uit de laatste gegevens van de Bank van Rusland blijkt dat de yuan een belangrijke speler is geworden in de buitenlandse handel van Rusland.

GEO-ECONOMIE


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie