• dinsdag 07 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BREAKING: Toetsing Kiesregeling door Constitutioneel Hof 5 augustus

| sun.sr | Door: Redactie

Het Constitutioneel Hof zal op vrijdag 5 augustus haar toetsing van artikel 9 van de Kiesregeling in een openbare zitting bekendmaken. Artikel 9 in samenhang met artikel 24 van de Kiesregeling, gaan over de afvaardiging van onze volksvertegenwoordigers in met name de DNA. Deze artikelen zullen getoetst worden aan de Grondwet, het Internationaal Verdrag inzake Burger en Politieke Rechten (BUPO Verdrag), het Amerikaans Verdrag voor de Mensenrechten (AVRM) en ook nog aan de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM).

Eerder had advocaat Serena Essed een verzoekschrift bij het Constitutioneel Hof ingediend om de huidige Kiesregeling onverbindend te verklaren.

De huidige Kiesregeling wordt als onrechtvaardig ervaren. Na hearings met diverse groepen en personen zal het Constitutioneel Hof haar toetsing op 5 augustus bekendmaken. De openbare zitting van het Constitutioneel Hof zal live te volgen zijn via kanalen van de CDS. Na de zitting wordt er een persconferentie gehouden.

Vicepresident Ronnie Brunswijk had publiekelijk op een Abop-vergadering te Meerzorg aangegeven niet te weten waarmee Essed en het Constitutioneel Hof bezig zijn. Hij waarschuwde ze om niet te komen aan de huidige Kiesregeling. Volgens Brunswijk is er niets mis met deze regeling. Hij vindt dat toen partijen jarenlang geprofiteerd hebben van deze regeling, er niets mis was. Nu een Marronpartij ervan profiteert, wil men het veranderen. De vp bracht deze kwestie in verband met het niet gunnen van een goede positie van de Marrons bij de verkiezingen.

Bekendmaking Constitutioneel Hof Suriname
Bekendmaking Constitutioneel Hof Suriname

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie