• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Breaking: Pg eist 12 jaar cel en gevangenneming Hoefdraad

| starnieuws | Door: Redactie

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft vanmorgen 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen de gewezen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Er is een boete geëist van SRD 500.000 subsidiair of 12 maanden hechtenis. De pg wil ook een strafrechtelijk financieel onderzoek tegen de verdachte. De pg heeft ook gevangenneming gevraagd van Hoefdraad.

De pg heeft het strafvoorstel gepresenteerd tijdens de zitting van het Hof van Justitie. Hij heeft de bewijsmiddelen opgesomd tijdens zijn requisitoir. Het gaat om bezwarende verklaringen die afgelegd zijn tegen de verdachte.  Hoefdraad, die nog steeds voortvluchtig is en wordt opgespoord, wordt verdacht van zes strafbare feiten welke in

een dagvaarding van zestien pagina’s is vastgelegd.

Een van bewijsmiddelen die de pg tegen Hoefdraad heeft opgebracht, is de verklaring van ex-vicepresident Ashwin Adhin. Volgens Adhin had Hoefdraad geen toestemming van hem, de toenmalige president Desi Bouterse en de Raad van Ministers (RvM) om over te gaan tot verkoop van onroerende goederen. De eerste tranche panden van de Staat is verkocht voor ongeveer SRD 377 miljoen op 28 juni 2019. Hoefdraad had het geld al ontvangen, terwijl toestemming door de RvM pas was  op 15 november 2019.

Adhin was verrast dat de betaling geschied was, voordat de missive er was. Volgens hem

zou de Centrale Bank van Suriname zonder missive van RvM geen uitbetaling moeten doen. Volgens hem is het een kwalijke zaak dat Hoefdraad tegen besluit van het RvM heeft gehandeld. Adhin was niet op de hoogte dat afspraken werden gemaakt van tweede tranche panden.
Het Hof van Justitie heeft de gevraagde wijziging van pg om enkele data aan te passen, toegestaan. Advocaat Irene Lalji, die samen met haar collega Murwin Dubois juridische bijstand verleent aan Hoefdraad, refereerde zich aan het oordeel van het Hof toen zij de gelegenheid kreeg om te reageren. Daarna is de pg begonnen met het uitgebreide requisitoir.

 

Raoul Lith

| starnieuws | Door: Redactie