• woensdag 07 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BRANDWEER VERHOOGT SURVEILLANCE IN PARAMARIBO EN OMGEVING

| dagblad de west | Door: Redactie

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) surveilleert al enige tijd in en rond Paramaribo, om eventueel begin van brand of andere gevaarlijke situaties tijdig te kunnen ontdekken en op te treden, en zo schade of gevaar te kunnen terugdringen. Vanaf deze week en wel op vrijdag 17 maart, is de surveillance verhoogd. Brandmeester Olton Pinas zegt dat er ‘s morgens, ‘s middags en in de avond gesurveilleerd wordt.

Deze maatregel is getroffen met nog vers in het geheugen, de vijandige houding van demonstrerende personen, een maand geleden op het Onafhankelijkheidsplein, waarbij niet alleen de brandweer gehinderd werd haar werk te doen, maar

ook werd aangevallen, om de spuitgasten tegen te houden, een brand in een raam van het historisch pand, bekend als het Hoekhuis, aan de Waterkant, te blussen.

In gesprek met brandweervoorlichter Pinas, zei deze dat nog niet bekend is, waaruit de uitrusting bestaat die de Nederlandse brandweer naar ons korps zal toezenden. Pinas wees erop dat tijdens de vijandigheden op het plein van het publiek tegen de brandweer, geen gebruik is gemaakt van waterkanonnen, geplaatst op de brandweervoertuigen.

In die situatie is snel contact gemaakt met de politie. Met assistentie van de politie-eenheid, zijn de blussingswerkzaamheden voortgezet en het Hoekhuis gered. De brandweervoorlichter zegt dat in het verleden, bij vijandig publiek, op het brandadres weleens gebruik is gemaakt van waterkannonen, om het publiek op afstand te houden.

Hij vermoedt dat voor 24 maart, de leiding van de brandweer waarschijnlijk directieven zal ontvangen van het ministerie van Justitie en Politie, over hoe het korps ingezet zal worden, bij eventuele ongeregeldheden.

Op de vraag van onze redactie, of al bekend is welke beschermende kleding de brandweerleiding denkt te ontvangen, kon nog geen informatie worden verstrekt.

Gelet op het tekort aan beschermende kleding van het personeel, zal een zending van deze kleding en toebehoren, de organisatie goed van pas komen. Tevens zou het gebruik van waterkannonen, de brandweer meer armslag geven bij haar optreden in een eventuele brandsituatie of bij gevaar voor eigen veiligheid.

Een goede voorbereiding zal het korps in staat stellen mensenlevens te redden in geval van slachtoffers die in levensgevaar komen te verkeren.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie