• maandag 13 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Bouva rekent uit: “Dienstreizen president Santokhi in 2024 hebben minimaal 470.000 US dollars gekost”

| waterkant | Door: Redactie

President Santokhi is afgelopen zondag na zijn deelname aan de COP29-Klimaattop in Azerbeidzjan, teruggekeerd in Suriname (foto). NDP-parlementariër Melvin Bouva heeft maandag in De Nationale Assemblee (DNA) informatie aan de regering gevraagd over hoeveel de dienstreizen van president Chan Santokhi het land in het jaar 2024 hebben gekost.

Volgens de NDP’er is het staatshoofd dit jaar al voor 67 dagen samen met BIBIS-minister Albert Ramdin in het buitenland geweest. Wanneer zijn privéreis naar Miami in juli wordt afgetrokken, komt dat neer op 62 dagen.

Aan handgeld voor beide functionarissen is er 130.200 US dollar uitgegeven, terwijl aan representatiekosten 100.000 US dollars is uitgegeven.

Uitgaande ervan dat Santokhi minimaal met 1 protocolfunctionaris, 1 veiligheidsfunctionaris en 1 adviseur reist, dan komt hij op een minimale besteding van 470.000 US dollars.

De NDP’er merkte op dat het staatshoofd bij dienstreizen per dag 1.225 US dollar krijgt, terwijl first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry per dag 613 US dollar krijgt. De representatievergoeding van het staatshoofd is 5.000 US dollar per reis, terwijl de uitrustingskosten 3.000 US dollar zijn.

Bouva eiste dat de regering duidelijkheid geeft over deze kwestie. Hij ging verder ook in op de kosten die gemaakt worden voor de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, die in de meeste gevallen

vaak ook meereist met de president en zelf ook veel naar het buitenland reist. Per dag krijgt Ramdin 875 US dollar. De representatievergoeding voor de bewindsman is 5.000 US dollar, terwijl de uitrustingskosten 2.188 US dollar zijn.

“67 dagen in een jaar? Dat is toch te gortig. Dat is toch benedenmaats van een verantwoordelijkheid die je moet hebben. 20 miljoen SRD kost het ons, terwijl de minister van Onderwijs daar zit en leerkrachten niet kan vliegen naar het binnenland. Terwijl de minister van Onderwijs ons zegt dat er geen water kan gaan naar onze kinderen in het zuiden.

Na een opmerking van Bouva, stelde parlementsvoorzitter Marinus Bee op gegeven moment dat hij in zijn zittingstermijn als voorzitter slechts op 14 dienstreizen is geweest. Dat is veel minder dan zijn voorganger Jenny Simons die in tien jaren tijd zeker 50 dienstreizen heeft ondernomen.

| waterkant | Door: Redactie